Economie

Probiotica beschermen tomaat tegen bruinrot

UTRECHT. Wetenschappers zijn erin geslaagd de juiste mix van probiotische bacteriën te bepalen om tomatenplanten te beschermen tegen de ziekte bruinrot.

Redactie wetenschap
23 September 2015 19:57Gewijzigd op 15 November 2020 22:00
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Nanjing Agricultural University in China dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Probiotica, onschadelijke bacteriën, hebben niet alleen hun nut bewezen bij mensen, ze kunnen ook gewassen beschermen tegen ziekmakende bacteriën en schimmels, zo blijkt.

Belangrijk is dan wel dat de juiste mix aan bacteriën aan de bodem wordt toegevoegd. De Utrechtse en Chinese wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om te bepalen wat de juiste mix is in een bepaalde situatie. Tot nu toe was niet bekend wat voor een bepaald gewas in een bepaalde grond de optimale bacteriegemeenschap was.

De onderzoekers toonden de effectiviteit van hun methode aan bij een tomatenteler in China die last had van de bacterie Ralstonia solanacearum, de veroorzaker van bruinrot. Deze bacterie brengt in Nederland veel schade toe aan de aardappeloogst. Het toevoegen van een vooraf vastgestelde probioticamix aan de bodem bleek de bruinrotbacterie geen kans te geven doordat de probiotische bacteriën dezelfde voedingsstoffen nodig hadden. De tomatenplanten bleven daardoor van de ziekte gevrijwaard.

Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met probiotica is in opkomst als alternatief voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Jaarlijks gaat wereldwijd nog altijd een derde van de oogst van aardappels, rijst, tomaten en graan verloren door ziekten.

Planten leven van nature in een symbiose met een groot aantal nuttige bodembacteriën. Ze nemen hierdoor gemakkelijker voedingsstoffen en water op. Bovendien vormen deze nuttige bacteriën een schild tegen ziekteverwekkende bodembewoners. „Je kunt het vergelijken met onze darmflora”, licht projectleider dr. Alexandre Jousset van de Universiteit Utrecht toe. „Dat is ook een mix van een groot aantal nuttige bacteriën die essentieel is voor een goede opname van voedingsstoffen en een gezond immuun­systeem.”

Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten. Als reactie hierop worden bestrijdingsmiddelen ingezet, maar die zijn zelden milieuvriendelijk. Het verrijken van de grond met nuttige bacteriën is daarom veel aantrekkelijker en kan nu dus aanzienlijk gerichter en effectiever. De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer