Zware beursdag voor auto- en staalbedrijven
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen hebben dinsdag met zware verliezen de handelsdag afgesloten. Staalproducenten en automakers gingen voorop in de verkoopgolf op de beursvloeren.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3 procent lager op 419,98 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee weer onder de slotkoers aan het einde van 2014. De MidKap verloor 2,3 procent tot 631,06 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 3,8 procent kwijt.
Bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalproducent ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van 5,9 procent. In de MidKap bungelde roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 9,4 procent, na een winstwaarschuwing van de Finse concurrent Outokumpu (min 21 procent). Dat deed zorgen over de groei van de wereldwijde economie weer oplaaien.
Ook elders in Europa gingen de mijnbouwers, staalboeren en grondstofgerelateerde fondsen in de uitverkoop. In Londen zakte mijnbouwer Anglo American 6,7 procent. Rio Tinto en BHP Billiton daalden tot 5,1 procent. Grondstoffenhandelaar Glencore ging ruim 10 procent onderuit, Antofagasta zakte meer dan 7 procent.
Ook de autosector stond in het verdomhoekje, met dank aan Volkswagen (VW). Het concern leverde op de beurs in Frankfurt 19,8 procent in, nadat het liet weten alvast 6,5 miljard euro opzij te zetten in verband met het dieselschandaal. De Duitse autobouwer heeft gesjoemeld met systemen die de uitstoot van zijn dieselauto’s meten. VW zag maandag al bijna een vijfde van zijn beurswaarde verdampen vanwege een mogelijke miljardenboete in de Verenigde Staten vanwege de fraude.
Ook andere Europese autofabrikanten stonden onder druk, nadat de Franse overheid opriep een Europees onderzoek te doen naar alle autobouwers. In Parijs verloren Renault en PSA Peugeot Citroën 7,1 en 8,8 procent. BMW zakte in Frankfurt 6 procent, Daimler 7 procent.
De euro was 1,1143 dollar waard, tegen 1,1190 dollar bij het Europese slot maandag. Een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 45,65 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper en kostte 48,35 dollar per vat.