OLVG krijgt primeur hartoperatie in 3D
AMSTERDAM. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het eerste ziekenhuis in Nederland waar hartoperaties met behulp van nieuwe 3D-technologie worden uitgevoerd. Daarmee kan een diagnose sneller worden gesteld en kan er nauwkeuriger worden geopereerd, zo maakte het ziekenhuis gisteren bekend.
Cardioloog dr. Robert Riezebos voorziet dat er met de nieuwe, door Siemens ontwikkelde techniek, die vooral gebruikt zal worden bij ingrepen aan hartkleppen, minder complicaties ontstaan.
Volgens Riezebos kan er met behulp van de driedimensionale beelden van het hart nauwkeuriger worden geopereerd dan met de 2D-techniek, die voorheen werd gebruikt en waarbij slechts een platte doorsnee van het hart in beeld komt. „Met 2D zijn de bloedstromen niet zichtbaar; 3D geeft veel meer inzicht waarom een hartklep bijvoorbeeld niet meer goed sluit”, legt Riezebos uit.
Met de speciale nieuwe techniek komen de anatomie, het functioneren en de bloedstroom van het hart driedimensionaal, bewegend én ”real time” in beeld. Eventuele lekkages of vernauwingen van de kleppen worden waarheidsgetrouw weergegeven, net als de bloedstroom. „Door deze weergave zijn de metingen betrouwbaarder, zelfs als patiënten bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag hebben. Dankzij de secure metingen is het mogelijk sneller tot een betere diagnose en behandelplan te komen dan voorheen”, aldus Riezebos.
Cardiologen, thoraxchirurgen en anesthesisten kunnen de operatie volgens hem hiermee ook veel beter voorbereiden. „Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren”, zegt de cardioloog.
Ook tijdens de operatie kan de behandelend specialist direct het resultaat van zijn ingreep zien en zo nodig zijn techniek hierop aanpassen. „Dit betekent dat de daadwerkelijke operatie in veel gevallen korter duurt en de uitkomst beter is.”