Binnenland

Veluws restaurant kiest voor eigen streek

WAGENINGEN. Steeds meer restaurants op de Veluwe zetten de smaak van de streek op de kaart. Ze bereiden nieuwe gerechten met ingrediënten uit de omringende natuur en verse, ambachtelijke producten van lokale boeren, tuinders, bakkers, poeliers, brouwerijen en kaasmakers.

Jan Kas
21 September 2015 16:25Gewijzigd op 15 November 2020 21:57
Gerecht van restaurant La Belle Source van hotel Groot Warnsborn bij Arnhem. Beeld gaw ontwerp+communicatie
Gerecht van restaurant La Belle Source van hotel Groot Warnsborn bij Arnhem. Beeld gaw ontwerp+communicatie

Dat stellen René Zanderink en Ria Dubbeldam vast in hun boek ”De nieuwe keuken van de Veluwe”, een uitgave van Blauwdruk in Wageningen en het blad Nieuwe Veluwe. Verhalen over natuurlijk voedsel, Veluwse eetgelegenheden en leveranciers worden daarin gelardeerd met gerechten van (chef-)koks.

Bij restaurant De Steenen Tafel in Arnhem groeide het aandeel streekproducten met de jaren tot circa 80 procent, vertelt chef-kok en eigenaar Janno Cornelissen. „Neem onze waterbuffelmozzarella. Die importeerden we uit Italië, totdat we erachter kwamen dat er hier in de buurt heel goede wordt gemaakt.” Cornelissen en zijn compagnon Theo Sigmond betrekken wild rechtstreeks van jagers. „Het is bewerkelijk om een zwijn te ontleden, maar de meerwaarde van het verse vlees willen we niet loslaten. We weten wat we krijgen en waar de dieren vandaan komen.”

Chef-kok Jacco Rozenberg van Bilderberg Résidence Groot Heideborgh bij Garderen heeft dezelfde taakopvatting: „Het is idioot om 15.000 kilometer verderop entrecotes en ribeyes te kopen. Dat is niet duurzaam, dat is niet goed voor het milieu. Rijd je hier langs de landerijen, dan zie je de ene na de andere wei met runderen. Vlees van hier betrekken is veel duurzamer, helemaal als je alle delen van een rund afneemt.”

„Ik vind het mooi om al die producten van zo dichtbij mogelijk te halen. Dan weet je dat het klopt, daar proefje de passie in”, zegt chef-kok Arnoud van Walchren van De Boskantine van Bungalowpark Hoenderloo.

De Veluwe levert allerlei voedsel, schrijft Zanderink. „Jeneverbes, edelhert, vossenbes, Veluws heideschaap, Veluwse heidehoning, moeflon, ga zo maar door. En niet te vergeten het lekkerste bronwater.” Christian Weij van ”pop-up restaurant” Puur-e bevestigt dat voor zijn directe omgeving: „De gemeente Ede met zijn 800 agrariërs is een van de grootste boerengemeenschappen van Nederland. Daarvan zijn er nu al 80 biologisch. Wat deze regio anders maakt, is dat we een totaalpakket hebben: kaas, vlees, sap, wijn, brood. Je kunt voor je dagelijkse boodschappen op plaatselijke producten leven. Dat lukt vrijwel nergens anders in Nederland.”

Inmiddels hebben ruim twintig Veluwse boeren, tuinders en verwerkers het certificaat Erkend Veluws Streekproduct aangevraagd en ontvangen. Dat is verleend voor uiteenlopende producten zoals wild, brood, eieren, aardappelen, gerookte forel, rund-, varkens- en lamsvlees, boerenkaas, wijn, bier en bronwater. Gegarandeerd gemaakt door Veluwenaren en (grotendeels) vervaardigd van Veluwse grondstoffen. René de Bruin van de stichting Streek­eigen Producten Nederland: „Het is niet precies te turven, naar schatting zo’n 35 Veluwse restaurants hebben gerechten met één of meerdere gecertificeerde producten op de kaart.”

Leveranciers van streekproducten willen ondertussen meer samenwerken in de regio. „Ons ideaal is een regionaal netwerk van bedrijven met eenzelfde manier van werken”, vertelt Marjanne Borren van pluimveebedrijf De Lankerenhof in Voorthuizen. „Met onze biologische eieren maken we ook andere producten, zoals eierpasta en advocaat. En wat zou er mooier zijn dan eierkoeken van een ambachtelijke bakker? We zoeken ook naar biologische akkerbouwers uit de streek, die het voer voor onze kippen kunnen telen.”

Zanderink en Dubbeldam concluderen: „Erkenning als streekproduct is lang niet altijd een einddoel, eerder een stimulans om samen met andere producenten en horeca uit de regio verder te vernieuwen en te ontwikkelen. Misschien is het Erkend Veluws Streekproduct wel de beste methode om een regionale samenwerking van de grond te krijgen voor beter, ambachtelijker en duurzamer voedsel. Zo bezien kunnen de bedrijven met een Erkend Veluws Streekproduct de culinaire voorhoede vormen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer