Twijfel in Kamer over meldpunt voedselverspilling
DEN HAAG. Diverse partijen in de Kamer vragen zich af of een meldpunt tegen voedselverspilling wel werkt, bleek vanmorgen tijdens een debat over de initiatiefnota van CU-Kamerlid Dik-Faber over voedselverspilling.
Het meldpunt is een van de voorstellen die Dik in haar initiatiefnota doet. Het kan een „platform” zijn waar ideeën worden verzameld om verspilling tegen te gaan. Ook kunnen consumenten er een melding maken als ze voedselverspilling waarnemen.
Ronduit kritisch over het meldpunt was VVD’er De Liefde: „Wat nu als de buurman van een cafetaria ziet dat daar een doos patat buiten wordt gezet? Wie treedt daar dan tegen op en hoe gaan we die controle betalen?”
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) ziet er niets in. GroenLinks en D66 bleken vanmorgen niet tegen een meldpunt te hebben, maar vroegen zich wel af hoe effectief het is.
Beide partijen zijn wel voor de zogeheten Good Samaritan Law, waarvoor Dik in haar nota pleit. Die zou het aantrekkelijker moeten maken voor winkels om voedsel dat over de datum is, maar desondanks nog goed eetbaar, zonder risico’s af te staan aan behoeftigen. Dijksma is tegen zo’n wet.
Betere voorlichting over voedselveiligheid en de houdbaarheid van producten, zoals Dik wil, kan wel op brede steun rekenen. Evenals haar voorstel om de houdbaarheidsdatum bij producten als pasta en rijst te schrappen.
CDA-Kamerlid Geurts wees tijdens het debat op de verantwoordelijkheid van consumenten om voedselverspilling tegen te gaan. „Zij moeten gaan aanvoelen dat het initiatief en de verantwoordelijkheid bij hén liggen.”