Nepal neemt nieuwe grondwet aan
KATHMANDU (ANP/RTR). Nepal heeft zondag een nieuwe democratische grondwet aangenomen. De aanname van de nieuwe grondwet door gekozen volksvertegenwoordigers in de hoofdstad Kathmandu markeert een historische stap in het door burgeroorlog en aardbevingen geteisterde land.
„Ons land is multi-etnisch, meertalig, multi-religieus en multicultureel. Dit nieuwe document zal de rechten van alle Nepalese broeders en zusters beschermen”, sprak president Ram Baran Yadav bij het ondertekenen van de nieuwe constitutie. Sommigen van de aanwezigen beleidsmakers braken daarbij in tranen uit.
De afgelopen weken was het onrustig in het Zuid-Aziatische land omdat betogers een Hindoestaat probeerden af te dwingen. Bij protesten vielen zeker veertig doden. De leden van de grondwetgevende vergadering, die artikel voor artikel over de nieuwe grondwet stemden, gaven geen gehoor aan die oproep. In de nieuwe grondwet is een scheiding tussen kerk en staat opgenomen.
Er waren zondag geen grote meldingen van geweld. Wel verzamelde zich in Kathmandu een juichende menigte uitgedost in de kleuren rood en blauw van de Nepalese vlag voor het gebouw waar de grondwet ondertekend werd. Naast religieuze vrijheid zijn in de grondwet onder meer de rechten van de LGBT-gemeenschap in het land beschermd. De staat en de rechterlijke macht mogen seksuele minderheden niet discrimineren. Nepal is daarmee het eerste Aziatische land om dit specifiek in de grondwet op te nemen.
In Nepal bestaat 81 procent van de bevolking uit hindoes. Negen procent is boeddhistisch, vier procent is moslim. Nepal werd eeuwenlang geregeerd door koningen, tot de monarchie na een burgeroorlog in 2008 werd afgeschaft. Sindsdien was het land officieel een Hindoestaat, maar met de nieuwe grondwet is daar nu een einde aan gekomen.