Binnenland

Bijbel spreekt bij herdenking Ginkelse Heide

EDE – Het gebeurt niet vaak dat tijdens een militaire ceremonie de naam van de Heere Jezus valt – in de goede zin van het woord. Zaterdag in Ede was dat het geval.

Riekelt Pasterkamp
19 September 2015 19:52Gewijzigd op 15 November 2020 21:55
Britse, Amerikaanse, Poolse, Nederlandse en Duitse militairen stonden zaterdag aangetreden tijdens de herdenking bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide. beeld Riekelt Pasterkamp
Britse, Amerikaanse, Poolse, Nederlandse en Duitse militairen stonden zaterdag aangetreden tijdens de herdenking bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide. beeld Riekelt Pasterkamp

Het plan was dat er zaterdag ruim 1000 parachutisten van verschillende nationaliteiten op de Ginkelse Heide bij Ede zouden landen. Om zo de luchtlandingen te herdenken waarmee 71 jaar geleden de Slag om Arnhem begon. De zogenaamde Mass Drop ging ’s ochtends niet door; het was te mistig om veilig te springen. ’s Middags sprongen er wel parachutisten.

Onderdeel van het evenement is de herdenking en kranslegging bij het Airborne Monument. Die ceremonie begint altijd stipt om 11.15 uur; weer of geen weer. Op het sobere monument op de Ginkelse Heide staat de tekst uit Jesaja 40 vers 31: ”Zij zullen opvaren met vleugelen gelijk de arenden.” Britse, Amerikaanse, Poolse, Nederlandse en Duitse militairen stonden aangetreden.

Kapitein Matt Coles, predikant bij het 2nd Battalion The Parachute Regiment, liet zaterdag als enige bij de herdenking de Bijbel spreken en knoopte zo het verleden aan het heden. „De Bijbel leert ons om vreemdelingen te verwelkomen. Om barmhartigheid en mededogen te tonen. De Heere Jezus ging ons daarin voor. Hoe doen wij dat ruim 2000 jaar later? De mannen die hier 71 jaar geleden uit de lucht vielen, kwamen om het kwaad te bestrijden. Mensen zijn nu op de vlucht voor het kwaad. Onze generatie heeft de kans het verschil te maken voor die vluchtelingen.”

De Slag om Arnhem, van 17 tot 25 september 1944, was onderdeel van de operatie Market Garden. Dat was de grootste geallieerde operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de bedoeling dat parachutisten een aantal bruggen zouden veroveren, zodat grondtroepen de rivieren konden oversteken. De geallieerde opmars strandde bij de brug over de Rijn bij Arnhem, die in handen bleef van het Duitse leger.

Ook vorig jaar bij de 70e herdenking van de luchtlandingen was het een Britse legerpredikant die als enige de naam van God aanhaalde. „Zeventig jaar is lang geleden. Maar voor velen van ons voelt het als gisteren. Bij God is een dag als duizend jaar en duizend jaar als een dag. Hij is dezelfde, gisteren, vandaag en in de toekomst.” Luitenant-kolonel Jerry Sutton ging toen voor in gebed en sloot af met het Onze Vader. Het klonk glashelder over de Ginkelse Heide. „Mag de defensie van de Allerhoogste met u zijn, tot de dag van de wederkomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer