Economie

Het is weer leuk om makelaar te worden

NIEUWEGEIN. Met het aantrekken van de huizenmarkt, stijgt direct de interesse in het makelaarsvak. Opleidingsinstituten hebben te maken met een run op studieplaatsen.

Orkun Akinci
19 September 2015 13:18Gewijzigd op 15 November 2020 21:55
beeld ANP
beeld ANP

Een beetje frustrerend was het makelaarsvak de afgelopen jaren wel, moet Frank Mennink erkennen. Zoals elke collega moest ook de Apeldoornse makelaar het doen met aanzienlijk minder aan- en verkopen. De crisis had de woningmarkt volledig in haar greep en dat gaf onzekerheid. „Veel aanbod, geen vraag. De kunst was om positief te blijven. Achteraf heb ik het zo gek nog niet gedaan.

Bovendien had de recessie één goede kant: iedere makelaar heeft zichzelf goed onder de loep genomen. In mijn geval heb ik de kantoorkosten de afgelopen jaren behoorlijk teruggebracht en ben ik wat slimmer met de digitale mogelijkheden omgegaan. Daar bouw ik nu op verder.”

Sinds een jaar is het weer leuk om makelaar te zijn; 2014 was het jaar van de kentering, al zijn er nog grote regionale verschillen. Mennink verkoopt huizen waar jarenlang amper interesse voor was.

De opleving blijft ook bij de opleidingsinstituten voor makelaars niet onopgemerkt. Lieten studenten het vak lange tijd massaal links liggen, inmiddels staat het volop in de belangstelling.

De Academie voor Vastgoed, onderdeel van makelaarsvereniging NVM, telt voor het nieuwe studiejaar al 1100 aanmeldingen. Dat zijn er net zo veel als in 2008, voordat de crisis uitbrak.

„Op het dieptepunt in 2012 waren dat er nog maar 300”, beschrijft manager Lydia van Dalen de ontwikkeling. „We hebben enkele jaren alleen lesgegeven op onze hoofdlocatie in Nieuwegein. Nu bieden we onze cursussen ook weer op andere locaties aan.”

Andere opleiders schetsen een soortgelijk beeld. „De markt trekt aan, de interesse voor opleidingen loopt daar parallel aan”, zegt Rogier Spoel van branchevereniging VBO Makelaar.

Die opleidingen moeten hun cursisten wel enkele nieuwe vaardigheden aanleren. De crisis heeft het vak van makelaar veranderd, er worden andere competenties gevraagd.

Spoel: „Je moet alle middelen gebruiken om een woning optimaal te presenteren. De etalage in de Dorpsstraat verdwijnt, er zijn al makelaars die alleen nog via internet werken. Daar moet je feeling voor hebben.

Om te overleven, moesten makelaars de afgelopen jaren veel flexibeler zijn: continu bereikbaar, bereid om op elk moment van de week bezichtigingen te doen. Ze moeten harder lopen dan voorheen.” „Er wordt meer van makelaars verwacht”, zegt Van Dalen. „Bijvoorbeeld advies op juridisch en bouwkundig gebied. „We bieden daarom nieuwe vakken aan. Van bestaande makelaars zien we dat ze zich vaker specialiseren. Dat merken we aan de interesse voor bijscholingscursussen, zoals taxeren.”

In delen van het land, zoals de omgeving Amsterdam, wordt bij te koop staande huizen alweer boven de vraagprijs geboden. Zover is het in Apeldoorn nog niet, maar Mennink gaat wel weer fluitend naar kantoor.

„Doordat we de andere kant hebben meegemaakt, is het nu extra leuk om transacties te doen. Het vak van makelaar is zeer boeiend, ik kan me goed voorstellen dat jonge mensen in deze tijd weer voor de studie kiezen. Al moeten ze wel beseffen dat we de verdiensten van vroeger nooit meer zullen halen in deze branche. Daarvoor is er te veel veranderd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer