Binnenland

Lopikerkapel bikt stenen voor herbouw brug

LOPIKERKAPEL. Op de kop af 9000 stenen zijn er nodig voor de herbouw van de Holle Brug in Lopikerkapel. Het grootste deel is afkomstig van de oorspronkelijke waterovergang, die onlangs werd afgebroken. Morgen komen inwoners weer in actie om oude stenen te bikken.

André Bijl
18 September 2015 19:18Gewijzigd op 15 November 2020 21:54

De herbouw van de brug gebeurt door een samenwerkingsverband tussen de gemeente Lopik en Stichting Lopikerkapel, die zich inzet voor de leefbaarheid van het Utrechtse dorp. „We bestaan ruim twee jaar en hebben al veel gedaan. De brug is ons paradepaardje”, vertelt Lydia Blom, een van de drijvende krachten achter de stichting.

Volgens haar heeft de Holle Brug over de Enge IJssel –een aftakking van de Hollandse IJssel– grote emotionele waarde voor de inwoners. „De brug ligt midden in het dorp en is van oudsher dé ontmoetingsplaats van Lopikerkapel. Hier kwamen de mensen samen, ontstonden verkeringen, werden nieuwtjes doorgegeven en de grootste leugens verteld.”

De wegen waren destijds slecht, het vervoer over water was van levensbelang. „De Enge IJssel werd gebruikt voor het transport van wilgentenen en fruit richting Utrecht. Als het water hoog stond, was de brug eigenlijk te laag. Schippers mopperden daar altijd over. Zeker na het lossen vormde dat een probleem. Schoolkinderen stapten dan aan boord om de bootjes te verzwaren.”

De Holle Brug hoorde bij Huis te Vliet, het plaatselijke kasteeltje. „Huis te Vliet was het buitenhuis van de baron. Hij was een machtig man, veel dorpelingen waren bij hem in dienst. Vanaf het bordes van Huis te Vliet keek de familie uit op de Lekdijk. De baron ging vaak met zijn gezelschap uit rijden. Volgens overlevering reed hij in vol ornaat met zijn koets over de Holle Brug.”

Boer zonder koeien

Huis te Vliet raakte in verval en het vervoer over de Enge IJssel nam in betekenis af. Desondanks hield de brug –die de noord- en zuidkant van Lopikerkapel verbindt– zijn prominente plaats. Een paar jaar geleden werd bekend dat het in verval geraakte bouwwerk gesloopt moest worden. „Renovatie bleek niet mogelijk. Als inwoners waren we bang dat er een gewone brug voor in de plaats zou komen. Maar Lopikerkapel zonder Holle Brug is als een boer zonder koeien. Daarom zijn we als stichting met de gemeente gaan praten en hebben ons hard gemaakt voor het behoud van de oorspronkelijke vorm.”

Kosten verlagen

Het gemeentebestuur bleek gevoelig voor de smeekbede van de bevolking. Besloten werd de brug in zijn oorspronkelijke vorm te herbouwen. „Daarbij worden zo veel mogelijk lokale aannemers ingezet, terwijl inwoners meehelpen om de kosten te verlagen.”

Inwoners zorgen ervoor dat zo veel mogelijk oude stenen ontdaan worden van cement, zodat ze gebruikt kunnen worden voor de herbouw van de brug. „Een paar weken terug hebben we op een zaterdag met tientallen enthousiastelingen zitten bikken. Het leverde 1500 stenen op.”

Morgen gaan mensen weer aan de slag met brokken puin. Dan is ook Huis te Vliet na een ingrijpende renovatie weer te bezichtigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer