Hongarije laat nu wèl vluchtelingen door
ZAGREB/BOEDAPEST (ANP). Nadat Hongarije zich eerder hard opstelde tegen vluchtelingen en ze met traangas, hekken en waterkanonnen buiten de grens hield, werden ze vrijdag wèl binnengelaten. Een trein met ongeveer duizend migranten arriveerde vanuit Kroatië in Hongarije. Ook kwam er een reeks bussen met vluchtelingen aan vanuit dat buurland.
Vervolgens werd een deel met Hongaarse bussen getransporteerd naar de Oostenrijkse grens. Ze werden in twee registratiecentra in de Hongaarse plaatsen Szentgotthard en Vamosszabadi afgeleverd, niet ver van Oostenrijk. Wat er nu mee gaat gebeuren is onbekend.
Volgens de Britse nieuwszender SkyNews hebben Hongarije en Kroatië afspraken gemaakt om vluchtelingen die naar het noorden en westen van Europa willen, zoals Duitsland, via een bepaalde route door te laten. Deze corridor loopt door Hongarije. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken was onaangenaam verrast doordat vluchtelingen plots langs de Oostenrijkse grens waren afgezet.
De vluchtelingen probeerden eerst vanuit Servië naar Hongarije te reizen, op weg naar bestemming Duitsland, maar Hongarije sloot de grens. Daarom trokken ze naar buurland Kroatië. Dat kan de toestroom van de duizenden vluchtelingen niet aan en weigert ze op te vangen. „Ze krijgen voedsel, water en medische hulp en dan kunnen ze verdergaan. We hebben een hart, maar ook verstand”, zei premier Zoran Milanovic.
Ondertussen houdt Slovenië er om die reden rekening mee dat veel migranten vanuit buurland Kroatië binnenkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht er circa duizend in 24 uur. Slovenië vindt dat Kroatië de regels overtreedt door migranten verder te sluizen. Volgens de afspraken die in Schengen zijn gemaakt over vrij verkeer van personen binnen de aangesloten groep Europese landen, moet het land waar ze aankomen de vluchtelingen registreren.
Veel migranten menen dat ze vooral in Duitsland en Zweden automatisch asiel krijgen als ze geloofwaardig kunnen maken dat ze uit Syrië komen. Zwitserland verwacht niet dat veel vluchtelingen via een omweg via hun land Duitsland proberen te bereiken. Het land doet mee aan de herverdeling van vluchtelingen in de Europese Unie, ook al is het zelf geen lid van de EU. Zeker 1500 asielzoekers worden door Zwitserland opgevangen.