EU wil leiding vredesmacht Macedonië overnemen
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben vrijdag in het Spaanse Cáceres gesproken over de mogelijkheid dat de EU de leiding over de vredesmissie in Macedonië overneemt van de NAVO.
De bewindslieden zijn het er echter nog niet over eens of de Europese vredesmacht het alleen aankan en of de NAVO het mandaat wel wil afstaan. Italië zou de leiding kunnen krijgen over de eerste Europese vredesmissie, kwamen de ministers overeen.
Het idee voor de vorming van een Europese vredesmacht voor Macedonië is afkomstig van Javier Solana, de coördinator van de veiligheids- en buitenlandpolitiek van de EU. De NAVO-vredesmacht is vorig jaar september in het Balkanland gestationeerd om de veiligheid te garanderen van de buitenlandse waarnemers die er toezien op de naleving van het vredesakkoord dat de regering en de etnisch Albanese rebellen overeenkwamen na een maandenlange gewapende opstand.
„De suggestie van Solana is interessant”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, vrijdag. „We hebben veel sympathie voor het voorstel.” Fischer wees erop dat het leeuwendeel van de duizend man sterke vredesmacht nu al door Europese landen wordt geleverd. Het huidige mandaat van de vredesmacht, die door Duitsland wordt geleid en verder bestaat uit voornamelijk Franse, Portugese, Spaanse, Griekse en Poolse militairen, verstrijkt op 26 maart. De EU-macht zal vermoedelijk echter niet voor juni of zelfs september inzetbaar zijn.
Het is nog onduidelijk of de EU een vredesmissie kan uitvoeren zonder te kunnen terugvallen op de logistieke steun die ze nu in NAVO-verband van de Verenigde Staten krijgt. Bovendien is het onzeker of de NAVO bereid is de fakkel aan de EU over te dragen. Eerder deze week zei NAVO-secretaris-generaal George Robertson nog dat de alliantie van harte bereid is het mandaat van de missie in Macedonië te verlengen. Daardoor is een curieuze situatie ontstaan, merkte een diplomaat in Cáceres op. „De NAVO wil de vredesmissie houden omdat ze aan het spelletje mee wil blijven doen, terwijl de EU op de missie in Macedonië aast omdat ze aan het spel van vredeshandhaving mee wil gaan doen.”