3000 vluchtelingen opgevangen in Nijmegen
NIJMEGEN (ANP). De gemeente Nijmegen vangt de komende tijd 3000 vluchtelingen op in een tentenkamp op het terrein Heumensoord. De Gelderse plaats geeft daarmee gehoor aan een oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Tijdens een persconferentie woensdagmiddag lichtte de gemeente de plannen toe. Het kamp in Heumensoord is de tot nog toe grootste opvanglocatie voor vluchtelingen in Nederland.
Het gaat meer dan een paar dagen duren voordat het kamp er ook echt staat, aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij benadrukt dat het gaat om tijdelijke noodopvang maar spreekt tegelijkertijd wel over opvang voor de komende maanden. Directeur Gerard Bakker van het COA sprak op zijn beurt van „een sobere maar humane wijze van opvang ook voor de wat langere termijn”.
Heumensoord ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen, maar het kamp is bij Nijmegen in beheer. Het werd in 1998 ook al eens gebruikt als noodopvang voor 500 tot 750 vluchtelingen. Op het kampterrein zijn voorzieningen voor water en stroom. Tijdens de Vierdaagse is het kamp officieel militair terrein en zorgt Defensie overal voor.
Toen het kamp in 1998 als noodopvang diende, zette een tentenbouwer partytenten neer, zorgden ziekenhuizen en een cateraar voor maaltijden en hield een particulier beveiligingsbedrijf toezicht. Het is dit keer de bedoeling dat het kamp uiterlijk op 1 juni 2016 sluit. De verwachting is volgens de gemeente dat vluchtelingen gemiddeld vijftien weken in het kamp verblijven voor registratie en een juridische procedure. Het beheer van Heumensoord ligt bij het COA.
Nijmegen heeft al een asielzoekerscentrum voor 375 mensen. Burgemeester Bruls benadrukte woensdag dan ook dat Heumensoord geen tweede azc wordt maar alleen voor noodopvang dient. Ook vangt de gemeente vanaf oktober honderd alleenstaande, minderjarige vluchtelingen uit Eritrea op in voormalige studentenwoningen aan de noordkant van de stad.