Binnenland

Nog veel aan te merken op kabinetsplannen

DEN HAAG (ANP). Werkgevers en vakbonden zijn blij met de lastenverlichtingen die het kabinet wil doorvoeren. Maar vanuit elke branche of belangengroep klinken nog punten waar te weinig aan wordt gedaan. Economen noemen de miljoenennota een gemiste kans omdat het kabinet heeft verzuimd met echte hervormingen te komen.

15 September 2015 18:28Gewijzigd op 15 November 2020 21:47

„De werkloosheid is met 600.000 mensen nog steeds onaanvaardbaar hoog”, zegt vakbondsvoorzitter Ton Heerts van de FNV. Hij ziet te weinig plannen om de werkgelegenheid aan te jagen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) mist een krachtige aanpak van de woningmarkt: „Lang niet iedereen voelt het herstel. Veel mensen kunnen niet verhuizen door een restschuld, door starre toepassing van hypotheeknormen en door het beperkte aanbod van betaalbare koop- en huurwoningen.”

Waar het ondernemers vooral om gaat, zeggen VNO-NCW en LTO Nederland, is dat het kabinet de lasten komende jaren verder terugbrengt. Ze zijn blij dat maatregelen genomen worden om de financiering van mkb-bedrijven makkelijker te maken. Maar alle problemen zijn daarmee nog niet opgelost.

In de transportbranche wil men dat het kabinet meer inzet op export en logistiek. Bouwend Nederland pleit voor meer investeringen in de bouw. En seniorenorganisaties klagen dat ouderen de grote verliezers zijn bij de lastenverlagingen omdat die vrijwel geheel ten goede komt aan de werkenden.

Economen reageren kritisch. De Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger spreekt van een „visieloze rijksbegroting”. Hij vindt het jammer dat de financiële ruimte van 5 miljard euro die nu aan lastenverlichting is besteed, niet is gebruikt om het belastingstelsel echt op de schop te gooien. Volgens Eijffinger moeten we af van de vele heffingskortingen die er nu nog zijn. En de btw kan het beste één tarief worden, stelt hij.

„Na de eerdere grote ingrepen lijkt het kabinet een beetje hervormingsmoe”, constateert Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. „Op energievoorziening, wetenschap en de pensioenen worden beginnetjes gemaakt. Maar van een brede groeiagenda is geen sprake.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer