Bekeerling Rudolph H. „vindt weinig van jihad”
AMSTERDAM (ANP). Verdachte Rudolph H. in het Haagse jihadproces heeft geen duidelijke mening over de gewapende jihad en hoorde ook niet bij een groep. De van opruiing beschuldigde bekeerling hield dat maandag consequent vol in de extra beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam.
H. (25) was de oprichter van de inmiddels verdwenen website de Ware Religie, met artikelen over onder meer Islamitische Staat (IS) en het martelaarschap. Hij behoorde samen met Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, en Oussama C. (19), die ook terechtstaan, tot de bekende gezichten onder radicale moslimjongeren in Den Haag.
Van een groep was echter geen sprake, volgens H. Hij spreekt van een zootje ongeregeld, met wie hij met de meesten behalve het geloof niet echt iets gemeen had. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de in totaal tien verdachten in het proces van deelname aan een criminele terroristische organisatie.
Behalve bij de Ware Religie, waar hij naar eigen zeggen 1500 stukken voor schreef, was H. betrokken bij demonstraties van Behind Bars voor de rechten van moslimgevangenen en een opzienbarend bezoek van radicale moslims aan het christelijke Urk. H. (alias Abou Souhayb) deed aan de demonstraties mee, omdat hij vindt dat de Nederlandse overheid onderdrukkend optreedt tegen zijn orthodoxe geloof.
Hoewel H. betrokken was bij allerlei initiatieven, liet hij weten over sommige kernbegrippen in zijn geloof niet echt een mening te hebben. Zo vindt H. dat president Bashar al-Assad van Syrië moet vertrekken, maar kan hij niet zeggen of de strijd tegen hem een gerechtvaardigde gewapende jihad is.
Ook heeft H. naar eigen zeggen geen voorkeur voor een van de radicale strijdgroepen in Syrië, zoals IS of het rivaliserende al-Nusra, hoewel hij het algemene streven naar de invoering van de sharia wel zegt te steunen.
H. vertelde maandag ook over zijn bekering. Als puber raakte hij in het geloof geïnteresseerd, onder meer na het lezen van een boek van Kader Abdolah. Omdat hij het geloof niet van huis uit heeft meegekregen, heeft hij naar eigen zeggen „een slag te maken”. Hij doet dat onder meer door veel boeken te lezen.