Economie

Miller eist ten minste 10 miljoen dollar van Ahold

De voormalig topman van US Foodservice Jim Miller eist ten minste 10 miljoen dollar van zijn voormalige werkgever Ahold.

ANP
8 March 2004 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

Dat heeft een woordvoerder van Ahold zaterdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Ook wil Miller rechten behouden die hij na zijn pensioen zou hebben gekregen. Ahold maakte woensdag tijdens een bijzondere vergadering van aandeelhouders bekend dat Miller bij de ”circuit court” in Baltimore een procedure was begonnen om bonussen en andere contractuele rechten te behouden. Ahold kocht US Foodservice in april 2000.

Tussen 2000 en 2002 hebben managers op grote schaal gesjoemeld met inkoopkortingen. Daardoor heeft Ahold de winsten over die jaren met 880 miljoen dollar te hoog ingeschat. Miller trad in mei 2003 af. Hij zat sinds 2001 in de raad van bestuur van Ahold.

De Telegraaf citeert uit de processtukken, waarin staat dat Miller zou zijn aangezet tot aftreden door de nieuwe bestuursvoorzitter A. Moberg, voormalig president-commissaris H. de Ruiter en het hoofd van personeelszaken. Hij zou daarbij krijgen wat hij hebben wilde. Miller is op geen enkele wijze bij de boekhoudfraude betrokken, betoogt zijn advocaat.

Miller kon niet onvrijwillig vertrekken, omdat dan de aandeelhouders daarover moesten stemmen. Ahold was volgens de processtukken bang dat Miller dan uit de school zou klappen over misstanden elders in het concern.

De nieuwe bestuurder P. Wakkie heeft in een brief begin dit jaar aan Miller gevraagd zijn bonussen terug te storten. Ook kon Miller niet langer aanspraak maken op rechten die voortvloeien uit het arbeidscontract. Zo had hij bedongen dat hij na zijn pensioen gebruik mocht maken van het bedrijfsvliegtuig.

De woordvoerder van Ahold liet weten dat de feiten die Miller bij de rechtbank naar voren brengt niet kloppen. Hij gaf verder geen commentaar.

Vrijdagavond laat meldde Ahold dat het een koper heeft gevonden voor zijn Argentijnse supermarktketen Disco. Het supermarktconcern zei dat het Chileense Cencosud het controlerende belang in de Argentijnse supermarkten zal overnemen. De Chilenen, die al eerder interesse toonden, zullen zo’n 315 miljoen dollar betalen voor Disco.

Ahold heeft zich binnengewerkt op de Argentijnse markt in 1998, in de jaren waarin het concern nog een ambitieus expansiebeleid voerde om de totale omzet te verhogen. Disco baat 236 supermarkten uit. De keten telt circa 14.700 werknemers.

Ahold verwacht de verkoop van de Argentijnse winkelketen nog dit jaar te kunnen afronden. De verkoop is niet alleen afhankelijk van het fiat van de kartelautoriteiten. Ook regels van rechtbanken in Argentinië en Uruguay kunnen de verkoop verbieden.

Momenteel mag Ahold zijn belang in Disco niet verkopen wegens uitspraken van rechters in deze landen. Deze verboden zullen eerst moeten worden opgeheven, voordat de verkoop kan doorgaan. „We werken heel erg hard om die belemmeringen op te heffen”, aldus een woordvoerder.

Ahold-bestuurder T. de Raad toonde zich „zeer tevreden over het akkoord met Cencosud”. Ahold zal in elk geval een groot deel van opbrengst gebruiken om zijn schuld terug te dringen. Het verkoopbedrag ligt overigens niet vast op 315 dollar. Ahold stelt dat de prijs kan bewegen door onder meer veranderingen in de nettoschuld van Disco die plaatsvinden voordat de verkoop wordt bezegeld.

De Argentijnse supermarktketen Disco heeft Ahold de afgelopen jaren heel wat kopzorgen opgeleverd. Het is een van de onderdelen waar in 2003 boekhoudproblemen aan het licht kwamen.

De problemen met de boeken zorgden ervoor dat de verkoopplannen van Ahold in Argentinië de afgelopen maanden niet vlekkeloos verliepen. In december liep een eerste onderhandelingsronde met de supermarktketen Cencosud stuk. Vervolgens mislukten begin dit jaar exclusieve gesprekken met de zakenman Francisco Narvaez en het Franse supermarktconern Casino, waarna de Chilenen weer aan tafel zijn geschoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer