Buitenland

Californië koerst af op legalisering zelfdoding

SACRAMENTO (ND). Alleen een veto van gouverneur Jerry Brown kan de legalisering van hulp bij zelfdoding in Californië nog tegenhouden. In vier Amerikaanse staten (Oregon, Washington, Montana en Vermont) is ”assisted suicide” al wettelijk toegestaan.

Gerard Wilts
11 September 2015 10:22Gewijzigd op 15 November 2020 21:41
Californië en Engeland spreken vandaag over de legalisering van hulp bij zelfdoding. beeld RD
Californië en Engeland spreken vandaag over de legalisering van hulp bij zelfdoding. beeld RD

Naar verwachting zal ook de Senaat van Californië vrijdag instemmen met de omstreden wet, die het mogelijk maakt dat artsen aan ongeneeslijk zieke patiënten een dodelijk medicijn voorschrijven. Woensdag gaf het parlement van Californië, na een twee uur durend debat vol heftige emoties, groen licht voor het wetsvoorstel: 43 stemmen voor, 34 tegen.

Aan de stemming zijn weken van hoorzittingen en hartstochtelijke debatten voorafgegaan. Verzet tegen de legalisering van hulp bij zelfdoding kwam vooral van de Rooms-Katholieke Kerk, gehandicaptenorganisaties, religieuze groeperingen, prolife-instanties en oncologen. De invloedrijke artsenorganisatie California Medical Association had haar verzet tegen de wet dit voorjaar opgegeven en neemt nu een neutrale positie in.

De uiteindelijke beslissing ligt nu waarschijnlijk in handen van gouverneur Jerry Brown, die studeerde aan een jezuïetenseminarie en die meer procedurele dan principiële bezwaren tegen de wet heeft.

Het wetsvoorstel strandde in juni nog in het parlement, maar werd door voorstanders in augustus opnieuw ingediend tijdens een buitengewone zitting over financiering van de gezondheidszorg in Californië.

Hulp bij zelfdoding is al ruim een kwarteeuw een beladen politiek thema in Californië, qua inwonertal de grootste staat van de Verenigde Staten. In 1992 sprak een meerderheid van de Californiërs zich in een referendum uit tegen het toedienen van dodelijke injecties door artsen. In 2005 en 2007 verwierp het parlement diverse wetsvoorstellen voor hulp bij zelfdoding.

De discussie bereikte een climax door de wens van de 29-jarige kankerpatiënte Brittany Maynard om „een waardige dood te sterven.” Omdat in Californië hulp bij zelfdoding verboden was, verhuisde Maynard, die een ongeneeslijke hersentumor had, vorig jaar naar Oregon, waar deze ‘hulp’ wel is toegestaan. Na haar dood, in november, dienden Democraten in Californië opnieuw een voorstel in om hulp bij zelfdoding te legaliseren.

In het parlement in de hoofdstad Sacramento liepen de emoties woensdag hoog op. Democraat Luis Alejo vertelde dat zijn vader, een Vietnamveteraan, leed aan botkanker, maar niet over zijn levenseinde mocht beslissen. Zijn partijgenoot Cheryl Brown waarschuwde daarentegen dat artsen niet alles kunnen overzien. Dokters hadden haar doodzieke zoon al opgegeven, maar zij had als moeder geweigerd de behandeling te laten staken. Na negentien dagen was de jongen hersteld. Nu is hij getrouwd en vader.

De End of Life Option Act is ingediend door de voormalige hospiceverpleegster en Democraat Susan Eggman. In het voorstel is hulp bij zelfdoding toegestaan indien twee artsen hebben geconcludeerd dat de patiënt een levensverwachting heeft van minder dan zes maanden. Dwang of misleiding van de patiënt om dodelijke medicatie te gebruiken, is een ernstig misdrijf. Hulp bij zelfdoding bij wilsonbekwame patiënten is verboden.

Tegenstanders vrezen dat de wet grenzen zal laten vervagen. Niemand kan bijvoorbeeld nagaan of er de familie uitoefent.


Ook Londen bespreekt plan

LONDEN. Ook het Britse Lagerhuis debatteert vrijdag over een wetsvoorstel voor hulp bij zelfdoding. Indien het wordt aangenomen, zal dat alleen gelden in Engeland en Wales. Schotland en Noord-Ierland hebben hun eigen wetgeving.

Het gaat om een initiatief van Labourlid Rob Marris.

Volgens het voorstel krijgen artsen de ruimte om hulp bij zelfdoding aan te bieden aan wilsbekwame patiënten die minder dan zes maanden te leven hebben. De patiënt moet ook zelf in staat zijn om het gif in te nemen. De dokter mag het alleen aanreiken of toedienen, en de wet betreft dus geen euthanasie.

Kerken en andere christelijke organisaties voeren actie tegen het voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer