Reeks vragen na dood asielzoeker uit Nederland
LEERSUM (ANP). De plotselinge dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen roept bijna twee jaar later nog steeds vragen op bij achterblijvers, onder meer over een mogelijk conflict met mensensmokkelaars. De vluchteling zat in een asielzoekerscentrum in Leersum, verdween vlak voor kerst 2013 plotseling en werd begin januari dood gevonden, hangend aan een boom in het Duitse Bremen.
De Duitse politie is uitgegaan van zelfmoord. De mensen die Mekonen in Nederland kenden, tasten echter in het duister over zijn motief. VPRO-onderzoeksprogramma Argos en magazine en website Oneworld zijn in de zaak gedoken en besteden zaterdagmiddag op NPO Radio 1 aandacht aan de door raadsels omgeven vermeende zelfmoord.
Mekonens advocaat Leonie Sinoo zegt dat ze meteen de indruk had dat er iets niet klopte. „Ik ben 17 jaar asieladvocaat en heb nooit gehoord van een vluchteling die zelfmoord pleegde zo spoedig nadat de asielstatus was verleend. Hij had de levensgevaarlijke reis naar Nederland gemaakt en maakte helemaal geen depressieve indruk.”
Voor Sinoo is het een raadsel wat Mekonen in Duitsland te zoeken had. Bij hem zijn treinkaartjes gevonden waaruit blijkt dat hij in een paar dagen het halve land moet zijn rondgereisd.
Een vriend van Mekonen vertelde bovendien aan Sinoo dat Mekonen ruzie had gehad in het asielzoekerscentrum en zich bedreigd had gevoeld. Sinoo lichtte daar de Duitse politie over in, die sectie liet doen waarna zelfmoord werd geconcludeerd.
Uit het onderzoek van Argos en Oneworld blijkt dat Mekonen mogelijk een conflict had met mensensmokkelaars. Hij zou tijdens zijn tocht van Nederland vanuit Italië gebruik hebben gemaakt van de diensten van een andere, goedkopere smokkelaar dan de man met wie hij eigenlijk zaken zou doen. In Leersum kwam Mekonen op een kamer met een broer van de ‘gedupeerde’ smokkelaar, die geld wilde zien.
Sinoo: „Dit heeft plaatsgevonden in een deel van onze samenleving, waar weinig zicht op is. Ik denk dat er in de Eritrese gemeenschap mensen zijn die meer kunnen vertellen.”
Forensisch patholoog Frank van de Goot heeft naar het dossier gekeken. Hij zegt dat Mekonens dood veel weg heeft van een ‘gewone’ zelfmoord. Ware het niet dat Mekonen volgens het sectierapport zwellingen in zijn hersenen had die daar niet mee stroken. Volgens Van de Goot maakt het verhaal duidelijk dat niemand in Nederland en Duitsland echt zin had om het overlijden uitgebreid te onderzoeken.