Platform wil concreter debat over normen
Het debat over waarden en normen moet snel concreter en praktischer worden. Als het kabinet nu nog weer uitgebreid gaat overleggen met tal van organisaties, bestaat het gevaar dat er jarenlang gepraat wordt zonder dat er werkelijk actie wordt ondernomen.
Dat zegt P. Schalk, woordvoerder van het Platform Waarden en Normen, naar aanleiding van de vrijdag openbaar geworden kabinetsreactie op het WRR-rapport ”Waarden, normen en de last van het gedrag”. Het is Schalk tegengevallen dat de kabinetsreactie zo dicht aansluit bij het WRR-rapport en dat premier Balkenende de kans niet heeft aangegrepen om „een eigen visie op dit thema neer te zetten. Bovendien is het de hoogste tijd om van woorden naar daden te gaan.”
Het Platform Waarden en Normen is inmiddels zelf hard bezig het maatschappelijk en politiek debat concreter te maken. „Er is een werkgroepje aan de slag om, in vervolg op onze essaybundel van vorig jaar, een aantal praktische voorstellen te doen. Zo zouden wij elk jaar een vaste dag willen hebben waarop de media zich verantwoorden over de vraag wat zij nu gedaan hebben om het debat over waarden en normen te stimuleren.”
Dat het debat vooral aanslaat als het concreet wordt gevoerd, bewijst volgens hem de waarden- en normenwijzer, gegrond op de Tien Geboden, die de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) in 2002 uitbracht. „Daarvan zijn er inmiddels 100.000 verspreid. Onlangs kreeg ik zelfs een mailtje van de secretaris van de ministerraad van Aruba: of ik er een aantal op kon sturen. Ook op Aruba kunnen ze blijkbaar wel wat waarden en normen gebruiken.”
Met de kleine christelijke partijen vindt Schalk het „een gemiste kans” dat het kabinet niet het voornemen heeft direct met de kerken in contact te treden. „Zij hebben toch onmiskenbaar een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van onze huidige samenleving. Die mag je dus niet negeren.”