Buitenland

Europa zucht onder de komst van migranten

BOEDAPEST/WENEN (ANP). Terwijl de Tweede Kamer donderdag bakkeleide over het Nederlandse antwoord op de komst van de vele vreemdelingen naar Europa, kwamen diezelfde vreemdelingen opnieuw met duizenden tegelijk de grenzen over. De Oostenrijkse spoorwegen legden donderdag tijdelijk het treinverkeer van en naar Hongarije stil omdat de treinen massaal overbelast waren door de vluchtelingenstroom uit Hongarije. De website van de Oostenrijkse NS, de ÖBB, meldde dat er voorlopig geen treinverkeer tussen Wenen en Boedapest mogelijk is, ook niet in stoptreinen. Voor reizigers tussen Wenen en de grensstreek worden daarom bussen ingezet.

10 September 2015 18:52Gewijzigd op 15 November 2020 21:40

Op het station in Wenen wordt een noodopvang geregeld voor mensen die onderweg naar Hongarije waren. Het treinverkeer wordt op zijn minst tot vrijdagmorgen stilgelegd, meldde de ÖBB.

Woensdag stopte de Deense politie het treinverkeer uit Duitsland omdat er zo veel vluchtelingen in die treinen zaten. De migranten willen niet naar Denemarken maar naar Zweden, waar de kans op een permanente verblijfsstatus erg groot is. Donderdag konden honderden vluchtelingen in Denemarken ongehinderd naar Zweden reizen, zonder zich te laten registreren, zoals dat volgens de EU-regels moet.

Hongarije overweegt een noodwet in te voeren in verband met de massale instroom van migranten. De wet zou het illegaal overschrijden van de grens strafbaar maken en het ook mogelijk maken asielzoekers heel snel aan de grens te beoordelen en dan uit te zetten of toe te laten.

Finland wil rijke inwoners extra belasten om een deel van de kosten van de instroom van vluchtelingen te dekken. Finnen die meer verdienen dan 72.300 euro per jaar gaan een procentpunt meer belasting betalen. Dat heeft de Finse minister van Financiën bekendgemaakt. De ‘solidariteitstaks’ geldt voor twee jaar.

In Frankrijk lijkt de publieke opinie over vluchtelingen te zijn omgeslagen. Een meerderheid (53 procent) is nu voor het opnemen van meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, bleek uit een peiling. Een week geleden was dat nog 44 procent. De Fransen zijn positiever geworden door onder meer de tragische beelden van het verdronken jongetje Aylan Kurdi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer