Economie

Forse verliezen door zorgen om wereldeconomie

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen verloren donderdag in de loop van de middag gestaag terrein en stonden twee uur voor het slot fors in de min. Beleggers vroegen zich opnieuw af op de wereldeconomie wel voldoende is hersteld om een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank op te kunnen vangen. In Amsterdam stonden nagenoeg alle fondsen op verlies.

10 September 2015 16:04Gewijzigd op 15 November 2020 21:40

De AEX-index koerste 1,6 procent lager op 436,83 punten en de MidKap verloor 1,8 procent tot 646,53 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,7 en 1,1 procent terug.

„De winsten in Europa liepen woensdagmiddag al terug door de vrees dat de Amerikaanse rente volgende week mogelijk wordt verhoogd, en worden nu volledig ingeleverd. Verder lieten de Chinese producentenprijzen de grootste daling in zes jaar zien en namen de Japanse machineorders onverwacht af”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

TNT (plus 0,1 procent), dat door het overnamebod van branchegenoot FedEx al maanden vrij waardevast is, was de enige stijger in de AEX. Verzekeraar NN leed het kleinste verlies, gevolgd door supermarktconcern Ahold en uitzender Randstad).

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was telecomconcern KPN (min 5,3 procent). Beleggers reageerden negatief op het bericht dat grootaandeelhouder América Móvil opnieuw een lening uitgeeft die aan het einde van de looptijd wordt afgelost in aandelen KPN. Philips daalde 1,4 procent. Het elektronicaconcern gaf geen commentaar op de vermeende interesse van het bedrijf in een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway.

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) 21,5 procent aan beurswaarde kwijt. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de kwartaalomzet lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Besi snijdt ook verder in het personeelsbestand.

E.ON verloor in Frankfurt bijna 7 procent. Het Duitse energieconcern ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,42 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs en kostte 47,63 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer