Hof zonder succes gewraakt in IRT-zaak
De advocaten van de medeverdachten van voormalig IRT-informant Kris J. hebben vrijdag het gerechtshof in Amsterdam gewraakt. Dat deden ze omdat het hof weigerde hun de verklaringen te geven die in de zaak tegen J. achter gesloten deuren zijn afgelegd. Het wrakingsverzoek werd vrijdagmiddag door een andere kamer van het hof afgewezen.
Het hof verwierp eerder vrijdag het niet-ontvankelijksheidsverweer van de advocaat van J. De raadsheren verhoorden de afgelopen weken verschillende justitie- en politiemedewerkers over de informantenrol van J. Deze verhoren vonden in beslotenheid plaats, buiten aanwezigheid van de advocaten van de andere verdachten.
Die eisten vrijdag de processen-verbaal van de besloten zittingen op, maar daar ging het hof niet op in. De raadslieden wraakten daarop het hof, maar vingen bot bij de speciale wrakingskamer. Die vond dat de advocaten niet aannemelijk hadden gemaakt dat het strafhof partijdig is.
Daarmee is de kous nog niet af, want Korvinus kondigde gistermiddag aan dat hij ook het hof gaat wraken. Op zijn vroegst over twee weken zal hier een uitspraak over volgen. De gewraakte kamer van het hof is overigens dezelfde als die in de zaak van een andere politie-informant, Mink K. Toen werd het hof gewraakt.
De rechtbank in Haarlem veroordeelde J. vorig jaar tot twaalf jaar cel voor onder meer het leiden van een criminele organisatie en betrokkenheid bij de smokkel van 1200 kilo cocaïne. Zeven andere verdachten kregen lagere straffen opgelegd.
J. werd vrijgesproken van de beschuldiging dat hij als informant van de politie dubbelspel had gespeeld. Het openbaar ministerie (OM) verdacht hem er aanvankelijk van dat hij als informant met hulp van corrupte douane- en politiemensen duizenden kilo’s cocaïne het land had ingesmokkeld voor criminelen. Justitie kreeg echter niet eens bevestigd dat J. informant van de politie is geweest. Ook J. zelf hield zijn lippen stijf op elkaar.
Pas bij de start van het hoger beroep vertelde J. het hof achter gesloten deuren dat hij inderdaad als burgerinfiltrant voor de politie had gewerkt. Hij werkte onder meer voor het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht. Dit IRT werd ontbonden omdat in het onderzoek naar de opvolgers van de geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma drugs werden doorgelaten, de omstreden Delta-methode.
De Haarlemmer klapte uit de school nadat het hof het verweer van zijn advocaat C. Korvinus had afgewezen. Korvinus bepleitte in december dat het OM bij voorbaat niet-ontvankelijk moest worden verklaard omdat justitie naar buiten heeft gebracht dat J. informant was geweest. Daarmee heeft het OM het leven van J. en zijn familie in gevaar gebracht, vindt Korvinus.