Binnenland

Eisen tot acht jaar cel kopstukken drugsbende

SCHIPHOL (ANP). Drie mannen die zich volgens het Openbaar Ministerie met de organisatie van cocaïnetransporten naar Nederland hebben beziggehouden, hebben woensdag gevangenisstraffen tot acht jaar tegen zich horen eisen. Voor de rechtbank op Schiphol sprak de aanklager van een bende die tegen geringe betaling zelfs familie inzette „om geld te maken”.

9 September 2015 17:35Gewijzigd op 15 November 2020 21:38

De hoogste strafeis werd uitgesproken tegen Brabander Eduard V. (47), die aan alle touwtjes zou hebben getrokken. Jeffrey B. (28) uit Culemborg en Harry H. (61) uit Maastricht, die volgens de aanklager spilfuncties hebben vervuld, moeten wat het OM betreft respectievelijk zeven en vijf jaar de cel in.

Volgens het OM maakte de bende handig gebruik van de diensten van ,een foute marechaussee’, die in de computersystemen van de dienst controleerde of beoogde koeriers niet in de opsporingslijsten voorkwamen en derhalve veilig konden in- en uitreizen. Die informatie lekte hij naar B., een huisvriend.

Tegen voormalig wachtmeester Ronald J. (35), destijds werkzaam bij de Brigade Grensbewaking, werd vorige week al drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. J. heeft niet ontkend informatie te hebben doorgegeven, maar zegt niet te hebben geweten dat hij daarmee een cokebende van informatie voorzag.

De opsporingsdiensten kwamen de bende in 2013 op het spoor tijdens een onderzoek dat door de FIOD was ingesteld naar V., die wegens drugssmokkel samen met H. eerder in Zwitserland al een gevangenisstraf uitzat. Gaandeweg kwamen er steeds meer signalen dat hij zich met de import van cocaïne uit de Dominicaanse Republiek bezighield. Het onderzoek kreeg prioriteit toen bleek dat bij de activiteiten een marechaussee was betrokken.

Het OM houdt de bende verantwoordelijk voor de smokkel van een op Schiphol onderschepte partij van 30 kilo cocaïne in oktober 2013 en het voorbereiden van andere transporten. De verdachten hebben toegegeven zich met smokkel bezig te hebben gehouden, maar zeggen dat het om smaragden ging en niet om drugs.

Donderdag voert de verdediging het woord. De rechtbank doet 28 september uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer