Kerk & religie

Kroonbede: ga naast de ander lopen

DEN HAAG. „De Troonrede staat weer vol met grote dingen. Het vluchtelingenprobleem komt er zeker in voor. Als het om vrede en recht gaat, begint het dicht bij ons.”

Van een medewerker
9 September 2015 11:03Gewijzigd op 15 November 2020 21:37
Kloosterkerk.  RD, Anton Dommerholt
Kloosterkerk. RD, Anton Dommerholt

VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg zei dat dinsdagavond tijdens de 15e Kroonbede, in de Kloosterkerk in Den Haag. De Kroonbede, die traditiegetrouw voorafgaand aan Prinsjesdag wordt gehouden, had als thema ”Investeer in gebed om vrede en recht”.

De Kroonbede is een initiatief van de Haagse kerken, in samenwerking met Zendtijd voor de Kerken en Missie Nederland. Het gaat om een laagdrempelige viering voor politici en burgers.

„God pakt ons bij de hand”, zei Duisenberg. „Als Hij naast mij loopt, naast wie ga ik dan lopen? Ik ga me dan inzetten voor vrijwilligers en de politiek.”

Wat betekenen onze woorden als God niet eerst tot ons spreekt, vroeg de Haagse christelijke gereformeerde predikant ds. M. Groen zich af. „Laten we met eerbied en verstilde aanbidding tot Hem gaan.”

„We bidden om vrede en recht omdat ons hart geraakt is door God”, aldus Wim Hoddenbagh, voorganger en directeur van de mannenbeweging de 4e Musketier. „Wat is het dat ons raakt? Zijn het de 60 miljoen vluchtelingen die van huis en haard zijn verdreven of de vele mensen die nog nooit van Jezus hebben gehoord?” Hoddenbagh wees op Nehemia, die rouwde om de afgebroken muren en in vlammen opgegane poorten van Jeruzalem. Hij mocht de stad gaan herbouwen. „Zonder dat ons hart geraakt is, is het onmogelijk een bouwmeester te zijn als Nehemia. Wij moeten herstellers worden van muren rondom hen die vrede en recht ontberen.”

Martijn van Loon, voorganger van de Reality Church in de hofstad, bad voor de overheid, om inzet voor een goed bestuur van het land en inzicht in vraagstukken over vrede en recht.

Aafje Pronk, initiatiefneemster van de gebedsgroepen van de hervormde Bethlehemkerk in Den Haag, bad voor land en volk. Een volk „dat de heilzame geboden van de Heere niet naleeft.” Ze vroeg vergeving voor een volk dat niet zorgvuldig omgaat met het door God gegeven leven. „Abortus en euthanasie zijn in strijd met wat God wil. Ook de zondag wordt niet gehouden zoals God heeft geboden. Gods Naam wordt in veel gezinnen niet meer genoemd. Neem de kandelaar van Uw Woord niet onder ons weg”, bad Pronk. Ook dankte ze voor de vrijheid waarin we als land en volk leven. „Leer ons dat op waarde schatten.”

Jurriaan Knoops, manager van Stichting De Haven in Den Haag, een organisatie die pastorale zorg en maatschappelijke hulp biedt aan prostituees, bad voor de wereld, „waarin geld en macht najagen het hoogste streven zijn.” „Onrecht viert hoogtij. Mensen vluchten voor hun leven, worden verkracht of vermoord. Velen lijden armoede en gebrek.”

Knoops haalde Psalm 44 aan: „Waak op Heere, waarom slaapt Gij? Ontwaak, verstoot ons niet in eeuwigheid. Waarom verbergt Gij Uw aangezicht en waarom vergeet Gij onze ellende en onze onderdrukking? Sta op, wees ons een hulp en verlos ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer