Binnenland

Waardering voor huwelijk tanend

Hoewel Nederlanders steeds meer streven naar zekerheid in hun relatie, vinden zij trouwen steeds minder belangrijk. Slechts 48 procent vindt trouwen waardevol. Sinds 1990 is dit percentage alleen maar gedaald. Bij vrouwen daalde het cijfer het sterkst: van 67 procent naar 44 procent.

Binnenlandredactie
8 February 2002 20:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Dit blijkt uit het Life(&(Living-onderzoek van NFO Trendbox. Het bureau houdt jaarlijks een enquête waarin 5000 Nederlanders worden ondervraagd over uiteenlopende onderwerpen.

Het hebben van een duurzame relatie is voor 85 procent van de Nederlanders een van de belangrijkste dingen in het leven. Van de mannen vindt 84 procent het hebben van een vaste partner belangrijk, van de vrouwen is dit 79 procent.

Trouwen is voor een kwart van de bevolking minder van betekenis geworden nu ook homoseksuelen kunnen trouwen. Verder daalde de waarde van het huwelijk doordat mensen om zich heen steeds vaker echtscheidingen zien. In 2001 besloten meer Nederlanders te scheiden dan te trouwen. Overigens vindt meer dan de helft van de Nederlandse bevolking dat er te snel tot echtscheiding wordt overgegaan. In België en Duitsland vindt ruim 70 procent van de bevolking dat het huwelijk te snel wordt verbroken.

Nederland is allesbehalve traditioneel wanneer het gaat om het accepteren van verschillende relatievormen. Wie met wie een relatie of een huishouden vormt, doet niet ter zake, zegt de enquête. Zo vindt 60 procent van de bevolking dat het goed is dat homoseksuelen met elkaar kunnen trouwen. Begin jaren negentig was dit 39 procent.

De Nederlander is op zoek naar veiligheid, geborgenheid en zekerheid in een vaste relatie en houdt steeds minder van veranderingen in zijn leven, zo blijkt uit het onderzoek. Wat het seksueel verkeer betreft, vindt 56 procent van de mannen en 58 procent van de vrouwen dat dit binnen een vaste relatie thuishoort. Begin jaren negentig leek het erop dat steeds meer Nederlanders overspel accepteerden. Sinds 1997 neemt het percentage mensen dat vindt dat seksualiteit binnen een vaste relatie hoort echter langzamerhand weer toe. Deze ontwikkeling is met name zichtbaar onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar.

Nederlanders zoeken naar een bepaalde mate van individuele vrijheid binnen een relatie, maar wensen wel de zekerheid te hebben altijd op iemand te kunnen rekenen. Dit is voor de meeste Nederlanders geen probleem, want maar 18 procent vindt dat een vaste relatie de eigen vrijheid beperkt.

Doordat de bevolking vergrijst en jongeren steeds vaker op zichzelf gaan wonen, stijgt het aantal alleenstaanden. Het alleen gaan is voor de meesten geen zelfgekozen weg, zo blijkt uit het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer