Europese plannen voor vluchtelingencrisis
STRAATSBURG (ANP). De Europese Commissie heeft woensdag voorstellen gepresenteerd om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Hieronder een overzicht van enkele maatregelen die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Straatsburg aankondigde in zijn ‘State of the Union’.
- 120.000 mensen die asiel hebben aangevraagd in Italië (15.600), Griekenland (50.400) en Hongarije (54.000) worden herverdeeld over de andere EU-landen. Die mogen niet weigeren, anders krijgen ze een boete. Voor Nederland gaat het om 7214 mensen. De aantallen zijn gebaseerd op onder meer de omvang van de bevolking, het nationaal inkomen, het aantal asielaanvragen en het werkloosheidspercentage. Dit komt boven op de 40.000 vluchtelingen waarover in juli werd besloten, maar aan die herverdeling konden landen vrijwillig meedoen.
De EU stelt 780 miljoen euro beschikbaar voor de herverdeling. Lidstaten krijgen 6000 euro per opgenomen asielzoeker. Alleen vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan komen in aanmerking.
De asielaanvragen van mensen uit de Balkan en Turkije moeten versneld worden behandeld zodat ze na afwijzing van hun verzoek direct kunnen worden teruggestuurd naar hun land. Op een lijst met zeven ‘veilige landen’ staan vooralsnog Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije. Dit moet de asielsystemen ontlasten.
Andere maatregelen om terugkeer van asielzoekers te versnellen.
Een noodfonds moet de landen rond de conflictgebieden in de Sahel, Tsjaad, Eritrea en Noord-Afrika ondersteunen om instabiliteit tegen te gaan. Dat moet de migratiestroom indammen. In het fonds wordt 1,8 miljard euro gestort, de lidstaten leveren een extra bijdrage.
Opvangcentra in lidstaten waar de meeste vluchtelingen aankomen.
Meer inspanningen om de conflicten in Libië en Syrië te stoppen en onderhandelingen met omringende landen om opvang in de regio te bevorderen.
Juncker riep de Europese ministers van Justitie op de voorstellen aanstaande maandag goed te keuren. Zij komen dan bijeen in Brussel.