ROC-opleiding in Brabant wil splitsen
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft een verzoek van een regionaal opleidingscentrum (ROC) uit Brabant gekregen om te mogen opsplitsen.
Zij staat daar niet onwelwillend tegenover, hoewel volgens de wet ROC-scholen alleen mogen fuseren tot dit soort megaopleidingsinstituten met duizenden tot soms tienduizenden studenten, zei een woordvoerder van de staatssecretaris zaterdag.
Volgens hem dateert het verzoek van een paar weken geleden. De VVD-staatssecretaris is in gesprek met het betreffende ROC over een oplossing. Het gaat om De Brabantgroep-De Rooipannen, die verspreid is over Tilburg, Eindhoven en Breda en die volgens de eigen site goed is voor ongeveer 6000 studenten en 600 medewerkers. De reden voor het verzoek zou zijn dat de schaalvergroting meer nadelen dan voordelen heeft. Het is echter niet de bedoeling om de samenwerking helemaal op te heffen, aldus de woordvoerder.
Het zou volgens hem het eerste ROC zijn dat zich opsplitst. ROC’s bestaan sinds halverwege de jaren negentig. Nederland telt er ruim veertig, meldt de website van de overkoepelende BVE-raad.
In de ogen van Nijs is echter de schaalgrootte in het middelbaar beroepsonderwijs, dat door ROC’s wordt verzorgd, op sommige plekken doorgeschoten. „De menselijke maat dreigt verloren te gaan en dat mag niet gebeuren, vindt ze”, aldus de woordvoerder. Nijs broedt momenteel op plannen voor het beroepsonderwijs, de zogenoemde Koers BVEII. De afgelopen week liep ze „stage” op een ROC in Utrecht, aan de ”unit” zorg en welzijn, die alleen al goed is voor ongeveer 3500 leerlingen.
Nijs heeft volgens de woordvoerder niets tegen schaalvergroting. „De voordelen moet je vasthouden, zoals de gemeenschappelijke inkoop van apparatuur. Maar het gaat om de leerlingen. Als de balans weg is, moet je die herstellen.” Zelf zei de staatssecretaris na haar stage in Utrecht dat het onderwijs meer maatwerk moet leveren en gericht moet zijn op de leerling. Critici hebben ROC’s, die naast beroepsopleidingen ook actief zijn op het gebied van volwasseneneducatie, wel eens bestempeld als ”intensieve leerlinghouderij”. Verspreid over ongeveer tachtig vestigingen telt bijvoorbeeld het ROC van Amsterdam ongeveer 35.000 leerlingen.