Beurzen flink vooruit
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagochtend flink vooruit. De winsten van een dag eerder werden daarmee uitgebreid. Tegenvallende handelscijfers uit China werden gecompenseerd door een sterke Duitse exportgroei en een opwaartse bijstelling van de economische groei van de eurozone in het tweede kwartaal.
„De Chinese beurs sloot na een schommelende sessie behoorlijk in de plus en dat zorgde ook voor een positieve stemming in Europa. De Chinese handelsdata vielen tegen, maar waren minder slecht dan een maand geleden”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer. Volgens de marktkenner is er ruimte voor de beurzen om verder te herstellen na de recente koersval. Vooral de aandelen die harde klappen hebben gekregen zijn volgens de handelaar in trek bij beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,9 procent hoger op 443,83 punten. De MidKap klom 1,4 procent naar 659,35 punten. De beurzen in Parijs en Londen kregen er 1,9 en 1,6 procent bij.
De DAX in Frankfurt won 2,1 procent. In Duitsland bleek dat de export in juli met 2,4 procent is gegroeid. Dat was aanzienlijk sterker dan verwacht. De kwartaalgroei van het eurogebied kwam uit op 0,4 procent, tegen een eerdere raming van een plus van 0,3 procent. Eerder op de ochtend werd bekendgemaakt dat de Chinese export vorige maand opnieuw is afgenomen. Ook de import daalde sterker dan voorzien.
Zwaargewicht Shell behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van ruim 2 procent. Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern voert naar verluidt gesprekken met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom over samenwerking op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG).
In Londen maakte Almin een koerssprong van meer dan 32 procent. De Japanse verzekeraar Mitsui Sumitomo Insurance legt omgerekend 4,8 miljard euro op tafel om zijn Britse branchegenoot over te nemen.
De euro stond op 1,1175 dollar, tegen 1,1167 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 45,17 dollar. Een vat Brentolie werd 2 procent duurder en kostte 48,57 dollar.