Kerk & religie

Megaconferentie Answers in Genesis: Bijbel als basis voor wetenschap

„Wij staan op de autoriteit van het Woord van God en we dragen het Evangelie van Jezus Christus uit.” Met deze woorden gaf Ken Ham de aftrap voor de tweede Megaconferentie van Answers in Genesis in Groot-Brittannië (AiG UK). „Híér ligt onze nadruk op. Het heeft geen zin om een organisatie als Answers in Genesis te hebben wanneer we het Evangelie niet verkondigen.”

Gert-Jan van Heugten
7 September 2015 20:23Gewijzigd op 15 November 2020 21:34
Whitewell Metroplitan Tabernacle in Belfast. beeld Gert-Jan van Heugten
Whitewell Metroplitan Tabernacle in Belfast. beeld Gert-Jan van Heugten

Honderden bezoekers reisden afgelopen weekend naar het Noord-Ierse Belfast om deel te nemen aan de driedaagse creationistische Answers in Genesis Megaconferentie getiteld ”Answering the Sceptics” (sceptici beantwoorden). Zeven sprekers van beide zijden van de Atlantische Oceaan, onder wie de Amerikaanse AiG-voorzitter Ken Ham, verzorgden veertien lezingen over het belang van het schepping-evolutiedebat voor het wereldbeeld en gaven handvatten om het geloof in de Bijbel rationeel te kunnen verdedigen.

De sprekers zijn er allemaal van overtuigd: Genesis 1 tot en met 11 ligt aan de basis van het Evangelie. Ken Ham: „In Genesis 1 tot en met 11 lees je waarom de Heere Jezus moest sterven, waarom er lijden en dood is, en zelfs waarom we kleding dragen.”

Maar ook op maatschappelijke problemen zoals het onderscheid in rassen hebben deze hoofdstukken een antwoord. „De Bijbel leert dat er maar één ras is: het menselijke ras.” Ham pleit ervoor om in plaats van over ”rassen” te spreken over ”bevolkingsgroepen” of ”etnische groepen”. De verschillende huidskleuren zijn het gevolg van variaties in de hoeveelheid pigment in de huid, die aanwezig waren bij de verschillende familiegroepen die zich vanuit Babel verspreidden.

„Ik ben niet blank”, zegt Ham, terwijl hij een wit vel papier naast zijn gezicht houdt. „Dít is wit. Als ik deze kleur had, zouden jullie direct het Britse alarmnummer bellen.”

Ham roept de aanwezigen ertoe op om met een nieuwe blik naar medemensen te kijken. „Hoewel we allemaal tot hetzelfde biologische ras behoren, zijn er tegelijkertijd ook twee geestelijke rassen: de gelovigen en de ongelovigen.” De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant. „De beste reactie op racisme is de Bijbel vanaf het allereerste hoofdstuk te onderwijzen.”

Wetenschapper

De meeste sprekers zijn gepromoveerd en actief (geweest) als wetenschapper. De Britse hoogleraren Andy McIntosh (universiteit van Leeds) en Stuart Burgess (universiteit van Bristol) spraken over hun werk. McIntosh heeft een verbrandingsmotor ontwikkeld gebaseerd op de bombardeerkever – een klein kevertje dat een kokend heet chemisch mengsel op z’n belagers kan afvuren.

Burgess heeft een mechanische arm van de Envisat ontworpen, een satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die gegevens over het klimaat op aarde meet. „Een ontworpen constructie ontstaat niet door toeval”, aldus Burgess. Door te kijken naar hoe de Ontwerper het heeft gedaan, kom je zelf ook op ideeën, is de boodschap van deze hoogleraren.

Niet alle onderwerpen die aan bod kwamen waren louter wetenschappelijk van aard. Een andere lezing die door de bezoekers goed werd ontvangen was die van de Amerikaan Steve Ham over het huwelijk. Wanneer de Heere Jezus bevraagd wordt over het huwelijk citeert Hij Genesis, waar staat dat het huwelijk is bedoeld voor één man en één vrouw. Maar wanneer mensen Genesis gaan ontkennen, valt daarmee de Bijbelse basis voor het huwelijk weg. Een van de gevolgen is de legalisatie van het homohuwelijk, zoals onlangs in de VS.

Steve Ham ziet onder christenen twee extremen in zienswijzen op homoseksualiteit die hij beide verkeerd acht. „We kunnen niet de wereldse kijk op seksualiteit aan de Bijbel toevoegen”, wat sommige voorgangers doen door homoseksualiteit geheel te accepteren. „Maar het andere uiterste is dat christenen veroordelend met het vingertje gaan wijzen, alsof homoseksualiteit een grotere zonde zou zijn dan alle andere zonden.”

Arabisch

Op de conferentie werd ook duidelijk gemaakt dat de discussie over de oorsprongsvraag –schepping of evolutie– niet alleen in de westerse wereld speelt. De sprekers berichtten dat ze wereldwijd dezelfde vragen krijgen over de betrouwbaarheid van de Bijbel, van Zuid-Amerika tot Japan.

Een van de deelnemers aan de conferentie was de van oorsprong Egyptische chirurg Nagy Iskander, nu woonachtig in Schotland. Hij heeft een Arabischtalige tv-serie gemaakt met een tachtigtal afleveringen over schepping en evolutie, elk van veertig minuten. Hierdoor weet hij moslims te bereiken, die vaak ook vragen hebben over evolutie. Dit programma wordt wereldwijd uitgezonden en er is nu ook een Engelstalige versie in de maak.

Een bijeenkomst als deze is natuurlijk ook een goede gelegenheid om het nieuwe gezicht van AiG UK voor te stellen. Theoloog Simon Turpin is aangesteld als fulltimemedewerker. Zijn werk omvat het geven van lezingen en het schrijven van artikelen, maar ook het optreden als woordvoerder van de Britse tak van AiG. „Ik ga niet de diepte in als ik over wetenschappelijke onderwerpen spreek, dat is immers niet mijn achtergrond. Mijn speerpunt is dat mensen inzien wat het Bijbelse en theologische belang van Genesis is voor de rest van de Schrift. De wetenschappelijke feiten zijn belangrijk, maar die zijn mijns inziens ondergeschikt aan de Bijbelse argumenten. De wetenschap bevestigt de Bijbel.”

Thuisonderwijs

De sprekers op het podium stonden voor een breed publiek. Niet alleen waren allerlei kerkelijke achtergronden vertegenwoordigd, maar ook verschillende landen. Behalve de lokale bezoekers waren er mensen vanuit de overige Britse gebieden, Ierland en uit Zwitserland, Polen en Noorwegen naar Belfast afgereisd. Sommigen hadden hun vakantie naar Noord-Ierland gepland zodat ze de conferentie konden bezoeken. Tientallen kinderen en jongeren namen deel aan de conferentie. Voor de kinderen was er een parallel programma, en voor de jongeren werd een speciale sessie met Ken Ham georganiseerd.

De conferentie besloeg een complete vrijdag, moesten deze kinderen dan niet naar school? „Nee hoor”, was het antwoord, „we krijgen thuisonderwijs.” Een christelijke bijeenkomst als deze is dan natuurlijk een mooie manier om het curriculum wat uit te breiden. En om handtekeningen van de sprekers te verzamelen.

Alle sprekers benadrukten de historische betrouwbaarheid van de gehele Bijbel. Ken Ham is van mening dat het Evangelie zijn kracht verliest wanneer christenen Genesis niet als historisch betrouwbaar zien. „De boodschap van veel kerken is dat Genesis niet belangrijk is zolang men maar in de Heere Jezus gelooft. Maar onze kennis over de Heere Jezus komt uit de Bijbel. En als je generaties opvoedt met de gedachte dat ze een deel van dit boek niet kunnen vertrouwen, waarom zouden ze de rest van het boek dan wel vertrouwen?”

Ham betreurt het dat er zelfs christenen zijn die eraan meewerken om deze boodschap van een onbetrouwbare Bijbel te verspreiden. Hoe het volgens hem dan wel moet? „Wij presenteren het Evangelie zoals God dat doet in de Bijbel: vanaf het allereerste begin.”


Snelling: Meer christelijke wetenschappers nodig

Dr. Andrew Snelling is een van oorsprong Australische geoloog. Hij heeft zijn dokterstitel behaald aan de universiteit van Sydney, en is na zijn promoveren voor verschillende mijnbouwbedrijven als adviseur aan het werk gegaan. Tegenwoordig zet hij zich fulltime in voor Answers in Genesis. Het leukste aan zijn werk vindt hij het doen van onderzoek en het publiceren van artikelen. „Je hebt niets aan gegevens die in een bureaula stof verzamelen. De informatie moet beschikbaar worden, zodat anderen er iets mee kunnen.” Het advies dat hij aankomende studenten wil geven: zoek een carrière in iets wat je leuk vindt. Tegelijkertijd erkent Snelling dat de komst van meer christelijke wetenschappers wenselijk is. Hij hoopt dat christelijke ouders hun kinderen stimuleren een wetenschappelijke opleiding te gaan doen. „Het is een kans voor jongeren die de Heere liefhebben om onze Schepper de eer te geven van Zijn scheppingswerk.”


Faulkner: Geloof in ufo’s gevolg van evolutietheorie

Misschien wel de opmerkelijkste lezing was die van astronoom dr. Danny Faulkner over ufo’s en buitenaardse wezens. „Geloof in ufo’s en buitenaardse wezens komt voort uit een geloof in de evolutietheorie.” Als het leven op aarde vanzelf zou zijn ontstaan, is de kans aanwezig dat het ook ergens anders vanzelf is ontstaan. „Vraag je eens af: waar komen buitenaardse wezens vandaan? Evolutionisten weten niet eens hoe het leven hier op aarde is ontstaan, laat staan elders in het heelal. Heeft God buitenaardse wezens gemaakt? Moest de Heere Jezus dan ook voor hen sterven?” Ook voor mediaberichten over buitenaards leven hoef je volgens Faulkner niet bang te zijn. „Je hoort van die sensationele berichten, bijvoorbeeld over leven op Mars in 1996. Daarna hoor je er niet veel meer van, maar er zijn sindsdien letterlijk honderden, misschien wel duizenden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die deze claim onderuithalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer