Worden vluchtelingen christen om kans op asiel te vergroten?
BERLIJN. Mohammed Ali Zonoobi buigt zijn hoofd als een voorganger water over zijn zwarte haren giet. „Wil je de satan en zijn kwade daden afzweren?” vraagt ds. Gottfried Martens uit Berlijn aan de Iraanse vluchteling. „Wil je de islam afzweren?”
„Ja”, antwoordt Zonoobi overtuigd. Ds. Martens spreidt zijn handen in een zegenend gebaar en doopt de man in de Naam van de Vader, de Zoon en Heilige Geest. Mohammed heet nu Martin. Hij is niet langer moslim, maar christen.
Zonoobi, een timmerman uit de Iraanse stad Shiraz, kwam vijf maanden geleden aan in Duitsland met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is een van de honderden overwegend Iraanse en Afghaanse asielzoekers die tot het christendom bekeerd zijn in de protestantse Trinity Church in Berlijn, zo meldde Associated Press (AP) zaterdag.
De meeste vluchtelingen die christen worden, zeggen dat hun geloof oprecht is. Maar critici stellen dat de beslissing voor een groot deel is ingegeven door een grotere kans om asiel te krijgen. Migranten lopen immers het gevaar vervolgd te worden als zij terugkeren naar hun vaderland. In Afghanistan en Iran bijvoorbeeld, kan bekering tot het christendom gestraft worden met gevangenschap of de dood. Het is niet aannemelijk dat Duitsland Iraanse en Afghaanse vluchtelingen uitzet naar hun vaderland.
Ds. Martens herkent het feit dat sommige bekeerlingen met hun stap hun verblijfskansen willen vergroten, maar voor de predikant is de motivatie niet het belangrijkst. „Velen zijn zo onder de indruk van de christelijke boodschap dat het hun levens verandert.”
Hij schat dat hooguit 10 procent niet meer naar de kerk komt na zijn besluit om het christelijk geloof aan te hangen. „Ik weet dat er steeds meer mensen zijn die hopen door deze stap asiel te krijgen, maar ik nodig hen uit om zich bij ons te voegen. Ik weet dat wie komt, niet onveranderd weggaat.”
Verschillende kandidaten voor de doop in de kerk van ds. Martens willen hun namen niet geven uit angst voor de gevolgen voor hun families thuis. De meesten zeggen dat hun beslissing is gebaseerd op geloof, maar een jonge Iraanse vrouw zegt tegenover AP dat andere motieven een rol spelen.