Veroordeelde vaak weer in de fout
Tweederde van alle mensen die in 1977 door een rechter zijn veroordeeld, gaat binnen 25 jaar opnieuw de fout in. Een kleine groep recidivisten stond in die periode zelfs meer dan vijftig maal voor de rechter wegens een misdrijf.
Veertig procent moest zich minder dan vijf maal verantwoorden. Na een kwarteeuw is eenvijfde van alle veroordeelden nog crimineel actief en 62 procent stopt uiteindelijk met de criminele carrière.
Dat blijkt uit onderzoek van de criminologen A. Blokland en P. Nieuwbeerta. De onderzoeksresultaten staan in het Tijdschrift voor Criminologie van vandaag. De bevindingen zijn gebaseerd op de Criminele Carrière en Levensloop Studie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.
De veroordeelden gaan relatief snel weer in de fout, de meesten al binnen twee jaar. Vooral mannen kunnen het niet laten. Ze plegen tweemaal zo snel en tweemaal zo veel delicten dan vrouwen. Vrouwen gaan bovendien eerder het goede pad weer op.
Jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 19 komen het snelst weer in aanraking met justitie, na vijf jaar meer dan 60 procent. Na 25 jaar blijkt zelfs meer dan 70 procent opnieuw te zijn veroordeeld.
Ouderen recidiveren minder vaak en snel. Toch liep bijna 40 procent van de veroordeelden van 45 jaar of ouder opnieuw een straf op. Van degenen die in 1977 35 jaar of ouder waren, is bijna eenvijfde op 60-jarige leeftijd nog steeds crimineel actief.
Het risico op een nieuwe veroordeling is het grootst bij veroordeelden voor vermogensdelicten. Daders van geweldsdelicten blijken relatief minder vaak in herhaling te vervallen.
Vorig jaar bleek dat een belangrijk deel van de seksuele delinquenten die een TBS-behandeling heeft ondergaan, opnieuw in de fout gaat. Bij psychopaten met een seksuele afwijking geldt dat zelfs van het overgrote deel. Een en ander kwam naar voren uit een onderzoek van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht.
Beruchte zedenmisdadigers die opnieuw in de fout gingen zijn onder meer Jan S. en Martin C. Assenaar Jan S. verkrachtte en vermoordde in 1999 de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld. Hij was al eerder veroordeeld voor de verkrachting van een minderjarig meisje. Martin C. vermoordde in 1999 de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn en verkrachtte in hetzelfde jaar een meisje van 16 en een vrouw van 22. Ook C. was eerder veroordeeld voor ernstige zedendelicten.
Het hoge aantal recidivisten onder psychopathische zedendelinquenten verbaast prof. dr. J. Frenken, forensisch seksuoloog, geenszins. Eerder zei hij in deze krant: „Het gaat om mannen die enerzijds psychopathische trekken hebben en in de tweede plaats lijden aan seksueel sadisme of een ziekelijke voorkeur voor kinderen hebben. Dat brandstofmengsel is heel gevaarlijk. Het is een zeer lastige groep.”