„We kunnen sinds val Morsi in Egypte weer vrijuit ademen”
DEN HAAG. Het nieuwe Egypte onder generaal Sisi staat niet te boek als een toonbeeld van democratie en vooruitgang. Volgens de koptische zakenman en verkiezingskandidaat Emad Awny gaat het met zijn land echter wel degelijk de goede kant op, ook voor de christelijke minderheid.
Kritische journalisten wordt de mond gesnoerd. Zoals de Nederlandse verslaggever Rena Netjes in 2013. Ze zit nu veilig in Nederland, maar heeft in Egypte tien jaar cel aan haar broek hangen. Sympathisanten en leden van de ‘moslimbroederschap krijgen intussen met honderden tegelijk de doodstraf. Zoals oud-president Mohammed Morsi. Het kan in het Westen allemaal op weinig applaus rekenen.
Het is een van de doelstellingen van Emad Awny om de „complexe situatie” in zijn land met drie andere delegatieleden in Nederland uit te leggen. Het gezelschap is hier sinds dinsdag op uitnodiging van de organisatie Center for Arab West Understanding en ontmoette onder anderen Nederlandse parlementariërs.
Awny heeft duidelijk gerekend op kritische kanttekeningen op het gebied van vrijheden in zijn land. In het Haagse appartement waar hij verblijft, vist hij een recente verklaring van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken uit de koffer waarin de nieuwe antiterreurwet van een toelichting wordt voorzien. Onder die wet kunnen journalisten bijvoorbeeld achter de tralies belanden vanwege „het verspreiden van valse informatie.”
Awny zegt ervan overtuigd te zijn dat de vrijheid van pers in Egypte niet in het geding is. „In Egypte verschijnen zeven kranten die in de hoek van de oppositie zitten”, werpt hij tegen.
Awny is namens de Egyptische Sociaaldemocratische Partij kandidaat in de parlementsverkiezingen die in oktober en november gehouden zullen worden. In zijn woonplaats Assiut, in het zuiden van Egypte, was hij een van de kartrekkers in de protesten tegen het bewind van Morsi, die van 2012 tot 2013 de scepter zwaaide.
Bent u tevreden met de koers van het Egypte na Morsi?
„We kampen met problemen zoals de bureaucratie, waardoor veranderingen moeizaam verlopen. Maar ik zie duidelijke verbeteringen. Er is over het algemeen rust tussen christenen en moslims en Sisi probeert de economische groei te bevorderen, zoals met de verbreding van het Suezkanaal.”
Net als voor de Arabische lente van 2011 trekt het leger ook nu weer aan de touwtjes.
„Het verschil is dat de huidige regering een duidelijke visie heeft voor de toekomst: het bewerkstelligen van een democratische samenleving. Daar was onder Mubarak en Morsi geen sprake van. We kunnen als volk nu weer vrijuit ademen.”
Kunnen de kopten dat ook?
„Ik zie duidelijke vooruitgang in onze positie. Sisi bezocht bijvoorbeeld als eerste president de kerstnachtmis in de koptische kathedraal. We mogen weer kerken bouwen of herbouwen. Er zijn in Egypte een paar regio’s waar ji- hadisten sterk aanwezig zijn, maar in het grootste deel van Egypte ondervinden we weinig hinder.”
In het Amerikaanse blad Christianity Today zei een kopt onlangs: „We zijn het zwakke deel van de samenleving. Als er iets gebeurt, zullen we de eerste slachtoffers zijn.”
„Die uitspraak gaat misschien op voor delen van Egypte, maar niet in z’n algemeenheid. In mijn woonplaats Assiut zijn we bijvoorbeeld geen zwak deel van de samenleving, maar vormen we een belangrijke minderheid.”
Is de alghele situatie in Egypte beter dan vóór 2011?
Hij weifelt even. „Dat durf ik niet te zeggen. Nog niet.”
Wat verwacht u van uw bezoek aan Nederland?
„We denken dat het belangrijk is dat Nederland betrokken is bij Egypte omdat we een gemeenschappelijk belang hebben in de regionale stabiliteit. We hopen bijvoorbeeld goede adviezen te krijgen over democratie en goed bestuur.”