Kerk & religie

Project 10 27 zet werk Luisterend Dienen voort

DRIEBERGEN. De naam Project 10 27 zegt misschien nog niet zo veel, de ondertitel ”en de naaste als jezelf” des te meer. Het nieuwe project, dat uitgaat van de GZB, is de opvolger van Luisterend Dienen.

Reinald Molenaar
4 September 2015 21:05Gewijzigd op 15 November 2020 21:31
Bas Stolk. beeld RD, Henk Visscher
Bas Stolk. beeld RD, Henk Visscher

Het is alweer een paar maanden geleden dat Kerk in Actie, een organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), aankondigde per 1 januari te stoppen met het diaconale programma Luisterend Dienen. Via dit programma ondersteunden met name hervormd-gereformeerde gemeenten binnen de PKN projecten in het buitenland.

Al snel ontstond bij de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) –partner van Luisterend Dienen– de gedachte het werk voort te zetten. Deze week ging daarom het Project 10 27 van start. De naam verwijst naar Lukas 10:27, waar Jezus oproept God lief te hebben boven alles en de naaste als jezelf. Coördinator is Bas Stolk, tot voor kort relatiebeheerder van de regio Zuidoost-Nederland bij de GZB.

Op het GZB-kantoor in Driebergen vertelt Stolk meer over het project. Doel ervan is om „gemeenten te helpen om langs kerkelijke weg verantwoorde projecten te steunen op het gebied van noodhulp en wederopbouw, medische hulp, zorg voor kwetsbaren, onderwijs en werk en binnenlands diaconaat. Kerk in Actie vond dat er geen apart merk nodig was, maar wij zijn van mening dat er onder hervormd-
gereformeerde gemeenten behoefte bestaat aan een programma als Luisterend Dienen.”

Begin jaren negentig werd Luisterend Dienen opgericht, omdat veel gemeenten die zich tot de 
Gereformeerde Bond in de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk rekenden moeite hadden met het werelddiaconaat dat de kerk steunde. „De vraag ontstond of bepaalde diaconale projecten wel via de kerk ondersteund moesten worden.” Om een soort filterfunctie te vervullen, werd Luisterend Dienen opgericht. Vanuit de hervormde gemeente Oud-Beijerland was Stolk er destijds als diaken bij betrokken.

De GZB richt zich vanouds op Evangelie­verbreiding in het buitenland. Is de start van een diaconaal project dan wel een logische stap?

„Zeker. Als je het Evangelie wereldwijd doorgeeft, kom je vanzelf ook veel nood tegen onder de mensen die je bereiken wilt. We hebben als GZB in de loop der jaren dan ook heel wat diaconale projecten ondersteund. Gemeenteopbouw en diaconaat liggen in elkaars verlengde en zijn lastig te scheiden. Toch is het voor de zichtbaarheid goed om de taakvelden onder te brengen in verschillende programma’s.

Ik denk aan Mexico. Drank­verslaving is in dat land een groot probleem. Onze partnerkerk in Mexico heeft met ons een aantal activiteiten opgezet om deze verslaving tegen te gaan. Dat is diaconaal werk, typisch iets wat nu bij Project 10 27 kan worden ondergebracht.”

Project 10 27 werkt ook samen met IZB, HGJB, Stichting Gave en Stichting Evangelie & Moslims.

„Met de HGJB zetten we een programma op voor jongeren om deel te nemen aan verschillende soorten reizen. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe christenen in andere culturen leven. Het mag ook een ontdekkingstocht zijn. In die zin zijn deze reizen ook bedoeld voor de twijfelaars en de zoekers, voor hen die het allemaal nog niet zo zeker weten.

Wat de andere projecten betreft: met iedere organisatie ondersteunen we een binnenlands project of soms zelfs meerdere. Ook dichtbij is er nood. Op het nieuwe collecterooster voor 2016 staat bijvoorbeeld ”Brood in de buurt”, een missionair-diaconaal project rond de Bethlehemkerk in Den Haag dat we samen met de IZB steunen.”

Is het opzetten van een nieuw diaconaal project in deze tijd niet een riskante onderneming?

„Natuurlijk gaan we Project 10 27 evalueren. In de tweede helft van deze maand gaan we kerkenraden benaderen. We zijn als opvolger van Luisterend Dienen voor veel gemeenten een vertrouwde partij. Veel diaconieën hebben aandacht voor binnenlandse problematiek door bijvoorbeeld de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, maar de nood van onze buitenlandse medemens verdient evengoed onze aandacht. Diaconieën beseffen dat ook.”

Communicatie is daarbij volgens Stolk heel belangrijk. „Bij de GZB roepen we zendingswerkers en partners altijd op om terug te koppelen wat hun ervaringen zijn en wat er met het gegeven geld gebeurt. Zo creëer je draagvlak onder je achterban en word je gedwongen om steeds aan te sluiten bij de actualiteit. Dit gaat ook in Project 10 27 gebeuren.”

Om te laten zien hoe diaconaat zich verhoudt tot het missionaire werk van de GZB loopt Stolk naar een whiteboard aan de muur waarop een taartvorm in drie stukken is getekend. In de stukken staan de letters G, G, en D. „Ze staan voor Geloven, Groeien en Dienen. Met welk stuk je begint, maakt niet uit, maar mensen komen in deze cyclus tot geloof en willen hierin groeien. Die groei uit zich in het dienen van je naaste. Maar het gebeurt ook dat mensen die door christenen worden geholpen zich afvragen: waarom besteedt hij of zij aandacht aan mij? Ze ontdekken iets van Jezus in dit dienstbetoon. Deze drie aspecten horen onlosmakelijk bij elkaar.”


”Project 10 27. En de naaste als jezelf”

Per 1 september is de GZB gestart met een nieuw diaconale programma: ”Project 10 27”, met als ondertitel: ”en de naaste als jezelf”. Project 10 27 is de opvolger van Luisterend Dienen, het diaconale programma van Kerk in Actie en de GZB voor hervormd-gereformeerde gemeenten binnen de Protestantse Kerk. Het belangrijkste verschil tussen Luisterend Dienen en Project 10 27 is dat de inkomsten niet langer worden verdeeld tussen Kerk in Actie en de GZB, maar alle giften naar diaconale projecten van GZB-partners gaan.

De naam van het nieuwe diaconale programma verwijst naar Lukas 10:27.

In Project 10 27 zijn projecten uit Luisterend Dienen, maar ook andere diaconale projecten van de GZB ondergebracht. De projecten hebben betrekking op noodhulp en wederopbouw, medische hulp, zorg voor kwetsbare mensen en onderwijs en werk. In het nieuwe programma participeren ook IZB, HGJB, Stichting Gave en Stichting Evangelie & Moslims.

www.project1027.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer