Beursgoeroe Buffett bezorgt financiële wereld overwerk
Voor duizenden beleggers, beursdeskundigen en financieel analisten schieten dit weekeinde het zeilen, golfen of andere tijdvergende vormen van ontspanning erbij in. Vanmiddag, lokale tijd, publiceert de misschien wel succesvolste en invloedrijkste belegger ter wereld, Warren Buffett, zijn jaarbrief aan de aandeelhouders van zijn beleggingsvehikel, Berkshire Hathaway.
De brief is te lezen op de site van de onderneming. Die trekt volgens The Wall Street Journal dit weekeinde waarschijnlijk ten minste 20.000 bezoekers, waarna tal van hen in aan Berkshire verbonden discussiegroepen op internet commentaren uitwisselen. In zijn schrijven, dat volgens de zakenkrant traditiegetrouw 12.500 woorden lang zal zijn, presenteert de beursgoeroe de prestaties en beleggingsresultaten van Berkshire.
Die hebben er nimmer om gelogen. De waarde van een aandeeltje Berkshire Hathaway is van 19 dollar in 1965 gestegen tot 90.000 dollar nu. „Wie in 1965 voor 10.000 dollar in Berkshire zou hebben geïnvesteerd, zou zaterdag de dag 50 miljoen dollar hebben. Dat is het honderdvoudige van de groei van de S&P-index (de brede beursgraadmeter van de Newyorkse beurs)”, aldus beleggingsdeskundige Hendrik Oude Nijhuis op Beursbox.nl.
Minstens evenveel als zijn beleggingsadviezen worden Buffetts opmerkingen en opvattingen over de Amerikaanse economie, door de financiële markten gewaardeerd. Dat maakt de brief ook interessant leesvoer voor politici, ondernemers, bedrijfseconomen en andere academici. Want Buffetts controversiële voorspellingen uit het verleden zijn opmerkelijk vaak uitgekomen. De Amerikaanse zakenkrant noemt ze dan ook „barometers van toekomstige kwesties in het bedrijfsleven.”
Zo hekelde Buffett al in 1992 de hebzucht van topmensen in het Amerikaanse bedrijfsleven en verfoeide hij het gebruik van aandelenopties. Hij wist met beleggen een vermogen op te bouwen van ruim 42 miljard dollar. Na Microsofts topman Bill Gates is Buffett de rijkste man van de wereld. Zijn reputatie als beursgoeroe werd definitief toen hij in de jaren negentig, tegen de publieke opinie in, de internetrage afwees. Hierdoor is hij een van de weinige beleggers die winst bleven maken toen de ict-zeepbel uiteenspatte.
Oude Nijhuis: „De portefeuille van Buffett is geconcentreerd in slechts enkele fondsen, waaronder Coca-Cola, American Express en Gillette. Zijn credo is dat je enkel moet beleggen in goede bedrijven, tegen goede prijzen.”
Volgens een peiling van zakenblad Forbes is de 73-jarige superbelegger de ideale president. Een kwart wilde hem, 15 procent gaf de voorkeur aan Gates. De lezers mochten alleen kiezen tussen miljardairs. Oprah Winfrey werd derde. Geen van drieën is daadwerkelijk kandidaat.
Vorig jaar was Buffett nog gematigd negatief over de aandelenmarkten. Volgens hem zijn de meeste stukken nog steeds overgewaardeerd, zelfs na drie jaren van koersdalingen. „Als hij consequent is, moet hij ditmaal nog negatiever zijn. De koersen zijn tenslotte in 2003 gestegen”, analyseert financieel journalist Michael Sivy op de site CNNMoney.
Dit jaar zal Buffett waarschijnlijk vooral zijn gram spuwen over de belastingverlagingen van president Bush. Eerder noemde hij Bush’ voornemen om de dividendbelasting af te schaffen een grof onrecht en een misplaatst cadeautje voor de rijken. In Buffetts optiek is het beleid van Bush mooi studiemateriaal. „Ik heb vaker gemerkt dat er meer te leren is uit mislukkingen dan uit successen.”