Structuur Shell punt van discussie
Shell beslist voor april 2005 over een eventuele wijziging van de structuur. Dat zei vrijdag J. van der Veer, die de woensdag afgetreden Brit Philip Watts is opgevolgd als hoogste bestuurder van het Nederlands-Britse energieconcern.
Van der Veer kondigde dit aan in een telefonische persconferentie naar aanleiding van het aftreden van Watts en de Nederlandse bestuurder W. van de Vijver. Zij ruimden het veld onder druk van de commissarissen. Van der Veer wilde niet zeggen of ze een gouden handdruk ontvangen.
De duale structuur van Shell, met Koninklijke Olie als Nederlandse poot en Shell Transport and Trading als Britse, is ter discussie gesteld door beleggers en analisten. Het concern kent nu twee bestuurslagen, met daarboven een comité van groepsdirecteuren.
Volgens de critici remt deze structuur de slagvaardigheid en komt die de transparantie van het concern niet ten goede. Van der Veer zei goed te willen luisteren naar alle suggesties alvorens een beslissing te nemen.
Watts en Van de Vijver, die verantwoordelijk was voor de divisie exploratie en productie, moesten opstappen wegens hun rol rond de gewraakte afwaardering van de gas- en oliereserves van het concern. De speciale commissie van het concern die de boeken controleert, had het vertrouwen verloren in beide bestuurders, aldus Van der Veer. De raden van commissarissen namen die motie van wantrouwen over.
Van der Veer wilde niet speculeren over eventuele illegale handelingen van Watts of Van de Vijver, vooruitlopend op de resultaten van de lopende onderzoeken. Wel zei hij niet te geloven dat Watts heeft gelogen over de reserves.
Shell laat intern een onafhankelijk onderzoek verrichten naar de afwaardering van de reserves, die op 9 januari een grote schok veroorzaakte op de financiële markten. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een officieel onderzoek ingesteld. De SEC heeft niet aangegeven juridische stappen te willen nemen. Shell en de toezichthouder hebben inmiddels verscheidene gesprekken gevoerd en brieven gewisseld.
Beursbedrijf Euronext heeft „vragen gesteld” over de afwaardering. Van der Veer benadrukte dat het niet om een onderzoek gaat. Euronext bevestigde dat het Shell om aanvullende informatie heeft gevraagd over de reserves.
Van der Veer verwacht dat het interne onderzoek binnen enkele weken is afgerond, waarna de resultaten worden bekendgemaakt. Het SEC-onderzoek zal langer duren.