Intel investeert in Delftse supercomputer
DELFT (ANP). Het onderzoek aan de TU Delft naar supercomputers op basis van kwantumtechnologie krijgt een extra financiële impuls. De Amerikaanse chipfabrikant Intel investeert de komende tien jaar in totaal 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) in het Delftse onderzoeksinstituut QuTech, dat probeert zo’n machine te ontwikkelen.
Kwantumcomputers zijn in theorie in staat zeer snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data te verwerken en analyseren. Daardoor kunnen in de toekomst mogelijk complexe problemen worden opgelost die de huidige computertechnologie ver te boven gaan. De technologie is niet voor thuisgebruik, maar zou de wetenschap wel met reuzensprongen vooruit kunnen helpen.
Het onderzoek is tijdrovend en duur en de uitkomst onzeker. „Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende quantumcomputer is”, aldus directeur Michael Mayberry van Intel Labs, de onderzoeksdivisie van ’s werelds grootste chipmaker. De samenwerking met QuTech noemde hij evenwel „een belangrijke mijlpaal”.
Intel en QuTech gaan er vanuit dat geen bedrijf of organisatie alleen een kwantumcomputer kan ontwikkelen. Alleen door hoogwaardige wetenschap te koppelen aan hoogwaardige techniek kunnen de komende jaren stappen worden gezet. Daarbij is kennis van de chipindustrie essentieel, aldus hoofdonderzoeker Lieven Vandersypen van QuTech.
Het kabinet maakte begin juni al bekend dat het de komende tien jaar 135 miljoen euro steekt in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. Het beschouwt QuTech, dat ook financieel gesteund wordt door softwarereus Microsoft, als een prominent uithangbord van de BV Nederland.