Consumentenbond waarschuwt voor ’plofpaling’
De Consumentenbond hekelt het inspuiten van gerookte palingfilets door visproducenten met een mengsel van water en eiwit. De bond heeft in een onderzoek onder elf merken palingfilets die worden verkocht in supermarkten, bij zeven soorten runder–DNA aangetroffen. Door het inspuiten van de filets kan het gewicht van het stukje vis met ongeveer 10 procent toenemen.
„De consument die dit soort ’plofpaling’ koopt, krijgt minder paling en meer water voor zijn geld", zo waarschuwde de Consumentenbond vrijdag in zijn nieuwsbrief Gezond. De bond wijst erop dat het niet verboden is om een waterbindend mengsel toe te voegen aan paling. Ook is het in principe niet van invloed op de smaak, of schadelijk voor de gezondheid.
Wel zou de toevoeging volgens de Warenwet op het etiket moeten staan. De Consumentenbond stelt dat „slechts" een van de zeven merken met runder–DNA deze toevoeging vermeldde. De belangenorganisatie heeft de Voedsel en Warenautoriteit opgeroepen beter toe te zien op „deze frauduleuze praktijken".
Directeur D. van Trooijen van zalm– en palingrokerij H. van Wijnen zegt inmiddels zijn etiketten aangepast te hebben. Hij benadrukt wel dat de toevoegingen „absoluut niet" bedoeld zijn om palingfilets zwaarder te maken. „Wij behandelen de vis voor een betere smaak en conservering, maar ik sluit niet uit dat we dat in toekomst anders gaan doen." Volgens Van Trooijen is het bedrijf op zoek gegaan naar alternatieven nadat de Consumentenbond contact heeft opgenomen over de toevoegingen.
Kwaliteitsmanager B. van Panhuis van Foppen Paling en Zalm bestrijdt een waterbindend mengsel te gebruiken om vis zwaarder te maken. Volgens hem heeft de Consumentenbond „alleen sporen" van runder–DNA in zijn paling gevonden. Dat komt doordat het bedrijf hetzelfde apparaat gebruikte voor het inspuiten van een zoutoplossing in de paling als voor het maken van zalmworsten in runderdarmen. „Om verder problemen te voorkomen zijn we daar nu mee gestopt."