Politie slaags met betogers in Kiev (fotoserie)
KIEV (AP). Door de ontploffing van een granaat tijdens een betoging van Oekraïense nationalisten voor het parlementsgebouw in Kiev is maandag een 25-jarige politieagent om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, voor het merendeel agenten, maar ook Oekraïense journalisten en twee Franse verslaggevers. Dat heeft de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov meegedeeld.
In de volksvertegenwoordiging werd maandag gedebatteerd over een plan om de regio’s in het oosten die in handen zijn van pro-Russische separatisten meer autonomie te geven. De protesten van maandag vormen de ergste uitbarsting van geweld in de Oekraïense hoofdstad sinds de nieuwe regering in februari 2014 aantrad.
Voor zover bekend vielen er geen gewonden onder de betogers. Onder hen bevond zich een grote groep aanhangers van Svoboda, een fel nationalistische partij die slechts een handvol zetels bezet in het parlement. Sommigen hadden stokken en knuppels bij zich, anderen droegen maskers.
De politie verrichtte ongeveer dertig arrestaties, zei Avakov. Ook degene die de granaat zou hebben geworpen werd opgepakt, volgens Avakov een Svoboda-aanhanger die in het oosten heeft gevochten in een vrijwilligersbataljon.
Premier Arseni Jatsenjoek zei in een televisietoespraak dat de granaatgooier levenslang moet krijgen. Hij noemde de rechtse betogers ‘erger’ dan de separatisten, omdat zij het land ‘onder het mom van patriottisme’ van binnen uit kapotmaken. Svoboda zei in een reactie dat de regering de protesten van Oekraïners zelf heeft uitgelokt met een wetsvoorstel dat neerkomt op ‘capitulatie voor het Kremlin’.
De decentralisatie was een van de voorwaarden van de wapenstilstand die in februari werd getekend. Veel Oekraïners zijn echter tegen de hervormingen. Zij zien de grondwetswijziging als een bedreiging voor de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land. Toch stemden 265 van de 450 parlementariërs voor het plan van president Petro Porosjenko. Onder de tegenstanders zijn ook drie partijen die deel uitmaken van de meerderheidscoalitie, waaronder die van oud-premier Joelia Timosjenko.
„Dit is niet een weg naar vrede en niet een weg naar decentralisatie. Dit is het diametraal tegenovergestelde proces, dat zal leiden tot nieuw terreinverlies”, zei Timosjenko.
De definitieve stemming over de grondwetswijziging zal plaatshebben tijdens de najaarszitting van het parlement, die dinsdag begint. Een specifieke datum is nog niet vastgesteld.
In Duitsland liet bondskanselier Angela Merkel weten open te staan voor een nieuwe top met de leiders van Rusland, Oekraïne en Frankrijk over een regeling voor het conflict in het oosten van Oekraïne.