In meer steden gratis heroïne beschikbaar
Het kabinet en de Tweede Kamer gaan akkoord met uitbreiding van het project waarbij zwaarverslaafden gratis heroïne krijgen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer en de ministers van CDA-huize zijn van standpunt veranderd.
Het CDA stond tot nu toe altijd zeer kritisch tegenover de gratis verstrekking. Een kamermeerderheid van PvdA, VVD en D66 was voor. Tijdens de kabinetsformatie van vorig jaar is overeengekomen om het bestaande experiment door te laten lopen en een evaluatie af te wachten. Die komt nog voor de zomer gereed. De eerste berichten over de evaluatie zijn dat het experiment geslaagd is en uitbreiding gewenst.
Het CDA stelt wel voorwaarden aan de uitbreiding. Het christen-democratisch kamerlid Joldersma: „Er moet meer ambitie komen om de verslaafden te helpen. We mogen geen mensen afschrijven. We berusten niet in onderhoudsdosering. De overheid mag de verslaving niet instandhouden. Uit onderzoek blijkt dat de verslaafden door de gratis heroïne meer tijd hebben voor bezinning. Sommigen wilden daardoor van hun verslaving af. Dat moeten we verder stimuleren.”
Op dit moment krijgen 300 zwaarverslaafden op experimentele basis gratis drugs. De Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) heeft een nog niet gepubliceerde evaluatie opgesteld. Daaruit blijkt dat de ervaringen met de gratis verstrekking „ronduit positief” zijn. De verslaafden hebben veel meer rust waardoor hun gezondheidstoestand verbetert. Bovendien zorgen ze voor veel minder overlast omdat ze niet meer hoeven te stelen voor hun dagelijks portie drugs.
Volgens directeur Van den Brink van de CCBH is er dan ook alle aanleiding om het experiment om te zetten in een definitief project en meer verslaafden voor de gratis verstrekking in aanmerking te laten komen.
Momenteel loopt het experiment in de vier grootste steden van ons land en in Groningen en Heerlen. Middelgrote steden met zwaarverslaafden, zoals Eindhoven, Enschede, Zwolle, Apeldoorn en Haarlem, hebben ook belangstelling voor de gratis verstrekking.
Een commissie onder leiding van de Groningse CDA-wethouder Paas heeft vorige zomer al gezegd dat uitbreiding naar 1000 verslaafden tot de mogelijkheden moet behoren.
CDA-kamerlid Joldersma zei vrijdagmorgen dat omzetting van het experiment naar een definitief project wat haar betreft akkoord is. Ook de ministers in het kabinet die tot nu toe twijfelden -naast de CDA-ministers is dat VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid- zouden van standpunt zijn veranderd.
Over uitbreiding van het project naar andere middelgrote steden is met het CDA „wel te praten, maar we zijn er niet aan toe om het aantal plaatsen uit te breiden tot 1000”, aldus Joldersma. Het CDA wil hooguit een kleine groep toevoegen, die op de voet zal worden gevolgd. „Als ze na een paar maanden nog steeds crimineel gedrag vertonen, worden ze uit de programma gezet”, aldus Joldersma.
Bij de totstandkoming van het kabinet-Balkenende II spraken CDA, VVD en D66 af de bestaande projecten met vrije verstrekking van heroïne voort te zetten. Na een evaluatie dit jaar moet een besluit worden genomen over uitbreiding. De evaluatie is versneld uitgevoerd na positieve signalen uit de deelnemende steden.