Rutte: Asielbeleid Europa hapert
DEN HAAG (ANP). Het Europese asielbeleid hapert en sommige afspraken functioneren matig. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Het kabinet zal met voorstellen komen om het beleid te verbeteren, zei Rutte.
Volgens Rutte werkt onder meer de Dublin-afspraak niet goed. Die houdt in dat een asielzoeker asiel aanvraagt in het land van aankomst en het dan vervolgens niet nog eens in een tweede of derde land kan proberen. Ook de registratie hapert volgens de premier. En de noodzaak van een betere verdeling van vluchtelingen en asielzoekers over Europa is volgens de premier „evident, omdat de lasten nu wel heel erg terecht komen bij een paar landen: Nederland, Duitsland en Zweden.”
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) zal zich de komende tijd het meeste met de kwestie bezighouden. Hij zei vrijdag ook dat Europa nieuwe afspraken moet maken over de problemen met de groeiende vluchtelingenstroom. Het huidige systeem dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het land van eerste aankomst, werkt in de praktijk toch al niet meer.
„Mensen reizen zelf door naar andere landen binnen Europa”, zei Dijkhoff vrijdag voor het kabinetsberaad. Hij vindt wel dat Europa de waarde van de zogeheten Dublin-verordening overeind moet houden. Dat betekent onder meer dat asielzoekers meteen moeten worden geregistreerd als ze de EU binnenkomen.
De staatssecretaris wil dat Europa een andere, brede aanpak van de vluchtelingenopvang combineert met maatregelen om de instroom te verlagen.
Het kabinet ziet het liefst dat mensen die vluchten voor het oorlogsgeweld in Syrië of Irak in de regio daar worden opgevangen. Dat gebeurt al, maar toch wagen veel mensen de oversteek naar Europa. Als ze hier dan aankloppen, moet er fatsoenlijke opvang zijn, vindt Dijkhoff. „Mensen die vluchten doen dat niet voor hun lol, het is oorlogsgebied. Het liefst willen ze weer hun leven opbouwen in eigen land.”
Dijkhoff deed opnieuw een oproep aan gemeenten om zich sterk te maken voor huisvesting van toegelaten asielzoekers.