Speuren naar bommen Frans spoor vergeefs
Ongeveer 10.000 werknemers van de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF hebben donderdag een vergeefse zoektocht gehouden naar bommen langs 32.000 kilometer spoor. Een onbekende groep met de naam AZF heeft verklaard explosieven op tien plaatsen te hebben geplaatst met een tijdsontsteking.
Rond het middaguur was de zoekactie ten einde. Er zijn geen explosieven gevonden. De autoriteiten hebben echter wel toegegeven dat het mogelijk is dat zij een goed verstopte bom over het hoofd hebben gezien. De treinen reden donderdag in heel het land gewoon volgens de dienstregeling.
De ’terreurbeweging’ AZF verstuurde sinds medio december een zestal dreigbrieven aan president Jacques Chirac en minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy. Daarin eiste zij van de SNCF een losgeld van 4 miljoen dollar en 1 miljoen euro.
De Franse regering neemt de dreiging serieus, zeker sinds de spoorwegen op 21 februari op baanvak Parijs-Toulouse bij Limoges daadwerkelijk explosief materiaal aantroffen. Dat gebeurde op aanwijzingen van de afpersers. Deskundigen konden de bom, die krachtig genoeg was om een stuk spoor te ontwrichten, onschadelijk maken.
De Franse regering onderhield de afgelopen maanden contact met de afpersers via kleine advertenties in het dagblad Libération. Pogingen om losgeld te overhandigen mislukten tot dusver.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken had het onderzoek geheim willen houden en is ontstemd over het feit dat de Franse media het nieuws woensdag wereldkundig maakten. Het stelt dat het uitlekken van de zaak het onderzoek in gevaar heeft gebracht. De bond van openbaarvervoergebruikers, de FUT, bekritiseerde de regering vanwege de geheimhouding van de dreigbrieven. Volgens de FUT had het publiek meteen op de hoogte moeten worden gebracht en is het aan burgers zelf om te beslissen of zij de trein willen nemen als het spoorwegnet niet veilig is.