Advocaten: Zeven rechtbanken gaan dicht
ENSCHEDE (ANP). De Raad voor de Rechtspraak gaat zeven rechtbanken in het land sluiten. In onder meer Almelo, Zutphen, Assen en Roermond en of Maastricht worden vanaf 2016 alleen nog wat kleine juridische geschillen afgehandeld en dat kan wel in een gehuurd zaaltje. Dat heeft advocaat Rob Oude Breuil donderdag namens de Orde van Advocaten in Overijssel gezegd.
Het leeuwendeel van de rechtspraak in die plaatsen verhuist naar een andere rechtbank in dezelfde provincie. Personeel van de rechtbank en rechters moeten meeverhuizen, volgens Oude Breuil.
Maandag presenteert de raad, die over de gerechten gaat, een bezuinigingsplan. De advocaten zeggen zeker te weten dat de sluiting van zeven rechtbanken onderdeel is van de operatie, die 120 miljoen euro moet opleveren.
Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak zei donderdagmiddag dat „er niet getornd wordt aan de 32 zittingsplaatsen in Nederland. Door modernisering en digitalisering ontstaat er in de toekomst wel een andere behoefte aan huisvesting”. Hij liet in het midden of alle bestaande gebouwen open blijven.
„Dat is heel slim: wettelijk is vastgelegd in welke plaatsen in Nederland rechtgesproken moet worden. Door bijvoorbeeld in Almelo huurgeschillen en arbeidsrecht te handhaven, blijft er rechtspraak in die stad, maar het stelt niks meer voor”, aldus Oude Breuil.
De Overijsselse Orde komt vrijdag in een spoedvergadering bijeen om te protesteren tegen de sluiting van Almelo. Volgens hen kiest de raad alleen maar voor Zwolle omdat daar recent voor 80 miljoen euro een nieuwe rechtbank is gebouwd. „Maar Almelo heeft veel meer zaken, werkt efficiënter en kost per jaar minder.” Als de rechtbank in Almelo verdwijnt, moeten Twentenaren zo’n 100 kilometer reizen voor een rechtszaak. Dat geldt ook voor Limburgers, inwoners van Assen en Zutphenaren.
De advocaten sturen donderdag een protestbrief naar de Raad voor de Rechtspraak. De Twentse gemeentebesturen versturen zo’n zelfde brief aan minister Ard van der Steur van Justitie.