Hypotheken blijven speerpunt voor SNS Bank
UTRECHT (ANP). SNS Bank handhaaft zijn groeiambities op de Nederlandse hypotheekmarkt, hoewel de marges op hypotheken flink onder druk staan. Dat zei bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.
De topman erkende dat strengere regels en de felle strijd om de gunst van huizenkopers de winstgevendheid onder druk kunnen zetten. „Dat is dan maar zo”, zei hij. Hij merkte op dat de marges op hypotheken altijd variëren. „Dat is iets van alle jaren.”
Particuliere woninghypotheken zijn goed voor 92 procent van de totale leningenportefeuille van SNS. Geen andere grote bank in Nederland leunt zo sterk op die markt. Groei van het marktaandeel in de productie van nieuwe hypotheken is dan ook een speerpunt.
SNS gaf in de eerste jaarhelft voor 0,9 miljard euro aan nieuwe hypotheken uit, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Maar omdat de markt bijna net zo hard groeide, nam het marktaandeel maar mondjesmaat toe tot 3,8 procent, minder dan de 5 tot 8 procent die de bank ambieert.
Daarnaast blijven Nederlanders, mede gelet op de zeer lage spaarrente, op grote schaal aflossen op hun hypotheek. De totale hypotheekportefeuille werd daardoor per saldo 0,7 miljard euro kleiner en kwam uit op 45,8 miljard euro. Dat komt neer op ruim 7 procent van de totale markt.
Bovenop de toegenomen concurrentie, met name van verzekeraars en pensioenfondsen, komen op termijn zwaardere kapitaaleisen. Door een strengere beoordeling zullen vooral Nederlandse banken vrijwel zeker grotere buffers moeten zetten tegenover hypotheken op hun balans.
De economische meewind hielp SNS in de eerste helft van het jaar wel aan een fikse winstgroei. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 244 miljoen euro, mede dankzij een hogere rentemarge en lagere afboekingen op leningen. De inkomsten namen met 18 procent toe tot 635 miljoen euro.
SNS zag wel de operationele kosten oplopen, en verwacht dat die nog verder zullen stijgen naarmate de bank verder loskomt van moederbedrijf SNS Reaal. De bank doet het qua kostenefficiëntie nog wel beter dan de concurrentie.