Binnenland

Eenderde NPV-jongeren heeft seks voor huwelijk

VEENENDAAL. Een kwart van de NPV-jongeren ziet een serieuze relatie als voldoende basis voor seksualiteit. Ruim een derde van de jongeren met een relatie is al met iemand naar bed geweest buiten het huwelijk. Bijna de helft van deze christenjongeren heeft moeite met het bewaken van grenzen als ze nog niet getrouwd zijn.

Redactie binnenland
26 August 2015 11:57Gewijzigd op 15 November 2020 21:17
Driekwart van de NPV-jongeren vindt dat seksualiteit thuishoort in het huwelijk, maar de praktijk van de verkeringen blijkt weerbarstiger. beeld ANP
Driekwart van de NPV-jongeren vindt dat seksualiteit thuishoort in het huwelijk, maar de praktijk van de verkeringen blijkt weerbarstiger. beeld ANP

Dat blijkt uit een digitale enquête van onderzoeksbureau Direct­Research onder ruim 800 jongeren van Way of Life, de jongerenorganisatie van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). Driekwart van hen is vrouw.

Vier op de vijf jongeren stellen grenzen, maar het bewaken van die grenzen blijkt lastiger. Driekwart van de jongeren vindt dat seks thuishoort binnen het huwelijk; 15 procent noemt seksueel contact buiten het huwelijk prima, maar wel met degene met wie je gaat trouwen of van wie je echt houdt (9 procent). Vrouwen vinden vaker (77 procent) dan mannen (63 procent) dat seksualiteit binnen het huwelijk hoort.

Grenzen schuiven op naarmate jongeren verder in een relatie komen. Dit zorgt voor een verschil tussen de eigen opvattingen en de praktijk, waardoor een aanzienlijk deel van de jongeren gevoelens heeft (gehad) van spijt of schuld met betrekking tot het onderwerp seks. Van de jongeren die seks voor het huwelijk hebben gehad (36 procent), heeft 12 procent daar later spijt van en voelt zich geregeld schuldig, 22 procent had het liever niet gedaan maar heeft er nu vrede mee, terwijl 30 procent er geen probleem mee heeft.

De meeste jongeren (41 procent) krijgen tussen hun tiende en twaalfde levensjaar seksuele voorlichting, 25 procent tussen hun twaalfde en veertiende. Dat gebeurt voor het grootste deel via lessen op school (76 procent) of door de moeder (49 procent). In 22 procent van de gevallen gaven beide ouders voorlichting, bij 7 procent gebeurde het via de vader. Andere bronnen waren onder meer boeken (40 procent), vrienden (23 procent) of internet (13 procent). Jongeren geven aan het liefst seksuele voorlichting te ontvangen van hun vader én moeder (41 procent).

Seksualiteit en de grenzen ervan is een onderwerp waar christelijke jongeren zich goed bewust van zijn. Dat seksuele omgang thuishoort binnen het huwelijk is de jongeren goed duidelijk gemaakt, aldus onderzoeker Els van der Velden. Het ”waarom” lijkt echter minder aandacht te krijgen.


„Het vlees is zwak”

De resultaten van het onderzoek van de NPV naar seksualiteit onder jongeren schetsen een herkenbaar beeld, zegt Steven Middelkoop van de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie. „Het vlees is zwak.”

Uit gesprekken en toerusting blijkt volgens Middelkoop dat jongeren „in de dynamiek van het toegroeien naar het huwelijk” verder gaan dan ze vooraf hadden bedacht. „De toename van de anticonceptie –veel meiden gebruiken de pil– helpt daar niet bij. Het is belangrijk dat volwassenen in hun reactie niet alleen een wijzend vingertje opsteken, maar ook hoopvol spreken: Rein het huwelijk in kán wel.”

Ook Sjaak Jacobse van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten herkent de uitkomsten. „Ik merk in mijn omgeving dat jongeren vaak de grenzen opzoeken en snel verder gaan dan ze vooraf wilden. Dat lijken twee gescheiden werelden.”

Volgens NPV-directeur Esmé Wiegman kunnen de onderliggende waarden over seksualiteit in relatie tot het huwelijk bij de christenjongeren weleens grote gaten vertonen.

Het lijkt er volgens haar op dat er in de achterban meer behoefte is aan het onderbouwen van de Bijbelse noties over seksualiteit in relatie tot het huwelijk. „Dat vind ik veel belangrijker dan het kijken naar alleen de percentages en de cijfers. Mede ook vanwege het feit dat de praktijk nogal eens afwijkt van de eigen waarden en normen”, zo zegt ze in een eerste reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer