”De Ramshoorn” geeft jeugdboeken P. de Zeeuw JGzn. opnieuw uit
Uitgeverij ”De Ramshoorn” in Goes geeft het werk van jeugdboekenauteur P. de Zeeuw JGzn. in herziene vorm uit. Het gaat om boeken over bekende personen uit de kerk- en vaderlandse geschiedenis.
Het eerste deel in de serie is ”Augustinus. De boerenjongen van Thagaste”, dat oorspronkelijk in 1956 verscheen. Uitgever M. J. Ruissen geeft aan dat de tekst van het boek is gecorrigeerd. „Niet alleen taalkundig, maar ook inhoudelijk zijn aanpassingen gedaan om het in overeenstemming te brengen met de Belijdenissen van Augustinus. Middels een voetnoot wordt dit verantwoord.” De tekst is ook uitgebreid. Achterin het boek is een samenvatting met vragen opgenomen, zodat het ook in het onderwijs kan worden gebruikt.
Het oeuvre van Piet de Zeeuw (1890-1965) omvat meer dan 200 titels. Op zijn twaalfde schreef hij zijn eerste boekje, een historisch verhaal over de hooiplukkers van Lochem. Op zijn veertiende stond hij als kwekeling met akte voor de klas op een school in Slikkerveer tegen een jaarsalaris van honderd gulden. Zijn onderwijzerschap legde hij neer bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, het schrijverschap hield hij vol tot kort voor zijn dood, zij het dat hij de laatste jaren slechts moeizaam de pen kon hanteren omdat hij als gevolg van een beroerte in 1966 zijn rechterhand niet meer kon gebruiken. De Zeeuw leerde alsnog het schrijven met de linkerhand.
Het ging De Zeeuw er niet om literaire hoogstandjes te leveren. Hij had het kind op het oog. Daarvoor schreef hij. Dat wilde hij iets meegeven. Een goed boek moest volgens hem een boodschap brengen, want het is geschreven voor ”mensen met een eeuwigheidbestemming.” Dat was zijn drijfveer, zonder dat hij die op een dikdoenerige manier wilde realiseren. „Kinderboeken zijn geen preekjes, geen handboekjes van christelijke ethiek, maar stukjes natuurlijk christelijk leven, zoals men die alle dagen kan aantreffen in het rijk-genuanceerde leven onder de mensen, maar dan gezien door het oog van een kind, overdracht in een geest als die van een kind, geschreven in een vorm bevattelijk voor het kind.” Voor De Zeeuw was de sfeer bepalend voor het overbrengen van de boodschap. „Verzaakt de schrijver zijn roeping iets over te dragen, dan geeft hij stenen voor brood.”
Het is de bedoeling dat bij De Ramshoorn elke drie maanden een of meer boeken van De Zeeuw verschijnen, „met verbeteringen en uitbreidingen van het origineel”, aldus Ruissen. De boeken worden opgenomen in de Historische Verhalenserie van De Ramshoorn. Het is echter ook mogelijk om een afzonderlijk abonnement op de P. de Zeeuwserie te nemen.
De Ramshoorn trok eerder de aandacht met de uitgave van hertaalde boeken van W. Schippers. Van deze serie is zojuist het 43e deel verschenen: ”De stem des bloeds”, een verhaal dat zich in Dordrecht en Zeeland afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog.