Binnenland

„Zonder pgb had ik nu geen eigen bedrijf”

RIJSWIJK (ANP). De Nationale ombudsman heeft dinsdag in een rapport forse kritiek geuit op de gang van zaken bij de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb). De overheid is flink tekortgeschoten en het is de burger die uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt. Roger Daal uit Rijswijk (Zuid-Holland) is een van de vele mensen met een pgb die de gevolgen van de nieuwe wet letterlijk en figuurlijk aan den lijve heeft ondervonden.

25 August 2015 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 21:15

Al een jaar of twaalf heeft Daal een pgb voor persoonlijke begeleiding en verpleging. Hij herkent zich niet volledig in de harde conclusie in het rapport van de Nationale ombudsman dat „het menselijk belang op alle fronten uit het oog is verloren”. Maar kritiek op de gang van zaken bij de invoering van de nieuwe pgb-wet per 1 januari heeft hij wel degelijk.

„Mijn grootste zorg was steeds wat ik kon doen om mijn hulpverleners uit te betalen.” Door hulp van belangengroep Per Saldo in te schakelen en heel vaak te bellen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het uiteindelijk in orde gekomen met de betalingen. „Het komt wel goed met dat geld, zeiden mijn hulpverleners geduldig. Maar ik voelde me er erg ongemakkelijk bij. Het is namelijk wel gewoon hun werk en het is niet de manier waarop ik dingen wil regelen.”

Daal heeft een partner, een zoontje van drie jaar en een dochter van zes. Hij heeft een dwarsleasie en is vanaf zijn borst verlamd. De Rijswijker runt een eigen bedrijf dat rolstoelen-op-maat fabriceert. Dat hij zelf in een rolstoel zit, zien veel van zijn klanten als een voordeel.

Hij is er van overtuigd dat een handicap ook in je voordeel kan werken. „Laat ik vooropstellen: ik had geen eigen bedrijf gehad en waarschijnlijk ook geen kinderen als het persoonsgebonden budget er niet was.” Het maakte het voor hem mogelijk een zekere zelfstandigheid op te bouwen.

Sinds 1 januari moet Daal alle hulp per uur verantwoorden terwijl voorheen een globaal gemiddelde aan wekelijkse hulp voldoende was. Een klein foutje bij het invullen van de gegevens zorgt er nu al voor dat alle betalingen worden stilgelegd. Hij heeft uiteindelijk zijn spaargeld aangesproken en duizenden euro’s voorgeschoten. Dat geld heeft hij inmiddels terug ontvangen. „Maar er was veel kunst- en vliegwerk nodig en ideaal was het zeker niet.”

Met het fenomeen persoonsgebonden budget is hij in zijn nopjes. „Het mooie is dat je zelf de mensen kunt kiezen die om je heen staan en je helpen. Dat is echt de kracht van pgb” In een verzorgingshuis bijvoorbeeld is het vaak maar afwachten wie er aan je bed staat omdat hij of zij op de loonlijst staat en is ingeroosterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer