Binnenland

„Rusland moet Nederland compensatie betalen”

DEN HAAG (ANP). Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland wegens het incident met het Nederlandse schip Arctic Sunrise in 2013. De Russen hebben het internationaal recht geschonden toen zij het Greenpeace-schip enterden en de dertig opvarenden aanhielden. Dit heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag maandag bepaald. De hoogte van de compensatie wordt later bepaald.

24 August 2015 17:36Gewijzigd op 15 November 2020 21:14

De Arctic Sunrise werd wereldberoemd toen het schip in september 2013 werd geënterd. Dat gebeurde na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszee. De opvarenden, de ‘Arctic 30’, werden opgepakt. Onder de dertig waren twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Aan land werden de betogers aangeklaagd voor piraterij, waar vijftien jaar celstraf op staat. De verdachten kregen uiteindelijk amnestie. Het schip werd nog maandenlang vastgehouden.

Het Permanente Hof van Arbitrage heeft geconstateerd dat de protestactie van Greenpeace valt onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën. Er is ook geen sprake van piraterij, zoals Rusland stelde, omdat de actievoerders probeerden een boorplatform te betreden en geen schip. De Arctic Sunrise had ook niet mogen worden betreden voor een aanhouding op verdenking van ‘hooliganism’, omdat er geen sprake was van aanhouding op heterdaad: de actievoerders waren immers al van het boorplatform naar hun schip teruggekeerd.

Ook concludeerde het arbitragehof dat er geen sprake was van ‘terrorisme’, zoals Rusland had gesteld. Rusland is Nederland compensatie verschuldigd voor onder meer de schade aan de Arctic Sunrise en de illegale detentie van de actievoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer