Buitenland

Onderzoeksrechter klapt dicht bij verhoor

De Belgische onderzoeksrechter Connerotte, die de eerste maanden het speurwerk heeft gedaan in de zaak–Dutroux, heeft donderdagmiddag gevraagd om een tijdelijke schorsing van zijn verhoor door de rechtbank van Aarlen. Connerotte klapte dicht toen de advocaat van één van de verdachten hem vroeg naar de zware politiebescherming die hij tijdelijk kreeg in 1996.

ANP
4 March 2004 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

„Het spijt me, maar daar kan ik niet al te veel over vertellen", aldus Connerotte. „Die tijd legde een grote druk op mijn werk en ook privé–leven." De geëmotioneerde onderzoeksrechter deed er daarna lang het zwijgen toe en vroeg om het verhoor uit te stellen tot later op de midddag.

Onderzoeksrechter of rechter–commissaris Connerotte werd in het najaar van 1996 de leiding van het onderzoek uit handen genomen, omdat hij had deelgenomen aan een spaghetti–maaltijd ten bate van nabestaanden van vermiste kinderen. Volgens Dutroux’ toenmalige advocaat mr. Pierre kon de onderzoeksrechter daardoor niet meer onpartijdig blijven in de hele zaak.

Justitie haalde hem daardoor van de zaak. Dit zogeheten spaghetti–arrest leidde tot grote onrust in België, waardoor zelfs spontane stakingen en bezittingsacties door scholieren uitbraken. Jean–Marc Connerotte raakte vervolgens enigszins in de vergetelheid.

Tijdens de periode van het onderzoek kwam bij de Belgische Staatsveiligheid wel de tip binnen dat een „prijs op het hoofd stond" van een magistraat uit Neufchâteau. Connerotte leidde van daaruit het onderzoek met procureur des Konings of officier van Justitie Bourlet. Zowel Bourlet als Connerotte kreeg daarop enkele weken extra bescherming. Zij werden ook rondgereden in gepantserde en geblindeerde auto’s.

Advocaat mr. Slusny, raadsman van medeverdachte Michel Lelievre, bracht de kwestie donderdag bij het eerste verhoor van Connerotte door de rechtbank van Aarlen, opnieuw ter sprake. Eerder was Connerotte door Dutroux’ raadsman mr. Magnée al gevraagd over de mogelijke betrokkenheid van enkele van zijn medewerkers bij duistere zaken. Volgens Connerotte is in 1996 geheel ten onrechte een griffier uit Neufchâteau in verband gebracht met de zaak–Dutroux.

De ondervraging door de twee raadslieden leidde kennelijk tot zulke spanningen dat Connerotte vroeg het verhoor te stoppen. Na een pauze werd dat op donderdag na het middaguur hervat. Het feitelijke verhoor van Connerotte bracht donderdagochtend overigens geen nieuwe feiten aan het licht. De uiterst zenuwachtige Connerotte verwisselde tot irritatie van rechtbankvoorzitter Goux wel diverse keren namen van verdachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer