Beursschandaal blijft Van der Moolen achtervolgen
Het Amsterdamse effectenhuis Van der Moolen is nog niet af van het beursschandaal op Wall Street dat de onderneming nu al een jaar achtervolgt. Ondanks een schikking met de Amerikaanse beursautoriteiten zal de zaak zeker de komende maanden doorsudderen. Na de onderneming richten de beurswaakhonden nu hun pijlen op indiduele handelaren, zo bleek donderdag bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.
Bestuursvoorzitter F. Böttcher van Van der Moolen wilde niet zeggen hoeveel van zijn mensen op de korrel worden genomen, maar bevestigde dat er een onderzoek loopt. Volgens de Wall Street Journal zou het gaan om ruim twintig handelaren van in totaal bijf ondernemingen.
Van der Moolen kwam vorig najaar in opspraak toen de effectenbeurs in New York vermoedde dat beurshandelaren tussen 1999 en 2003 orders verkeerd hadden uitgevoerd en daarmee beleggers benadeelden. Ook andere effectenhuizen waren daarbij betrokken.
„Na eigen onderzoek hebben we al een aantal mensen van hun leidinggevende taken afgehaald in afwachting van dit individuele onderzoek", aldus Böttcher. Verdere maatregelen zijn nog niet genomen. „We stellen de mensen in de gelegenheid om zich te verweren tegen de beursautoriteiten."
Böttcher wilde niet zeggen of de boete eventueel op de betrokken handelaren zal worden verhaald. „We schuwen passende maatregelen niet", was het enige dat hij daarover zei.
De onderneming moest in 2003 een voorziening van 21,8 miljoen euro treffen voor de problemen bij zijn activiteiten op Wall Street. Van der Moolen heeft als gevolg van de voorziening in 2003 een nettoverlies geleden van 15,9 miljoen euro. In 2002 was er nog een winst van 58,5 miljoen euro. Het verlies noodzaakt de directie om dit jaar geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren.
Van der Moolen had het al moeilijk omdat de activiteit op de Amerikaanse en Europese beursvloeren vorig jaar sterk achterbleef bij voorgaande jaren. De omzet van de onderneming daalde daardoor in 2003 met 47 procent van 327,6 miljoen tot 174,7 miljoen euro.
Van der Moolen gaf onlangs aan tussen de 51,8 miljoen en 57 miljoen dollar boete te willen betalen aan de New York Stock Exchange (NYSE) en beurswaakhond SEC. Bruto kost de affaire naar schatting 43,5 miljoen euro, aldus het effectenhuis, maar na belastingen en bijdragen van de partners komt de last uit op 21,8 miljoen euro. De handelaren in New York zijn deels eigenaar van het bedrijf.
Bestuursvoorzitter F. Böttcher zei dat het onderzoek van de NYSE „veel aandacht en tijd" heeft gevraagd, „zowel van de staf als de handelaren". De kosten liepen daarbij fors op. In het vierde kwartaal was de onderneming aan adviseurs en advocaten 1,3 miljoen euro. „En dat loopt in het lopende kwartaal verder op."