Buitenland

Verdachte van vuile bom in cel bezocht

Twee advocaten hebben woensdag gevangene José Padilla bezocht in de gevangenis van de marinebasis bij Charleston (South Carolina). De Amerikaan Padilla werd twee jaar geleden gearresteerd op verdenking een nucleaire ”vuile bom” in de VS tot ontploffing te hebben willen brengen.

Van onze correspondent
4 March 2004 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

Padilla is nooit formeel in staat van beschuldiging gesteld. Het hof van beroep in New York gelastte de overheid in december om Padilla vrij te laten of ervoor te zorgen dat hij een eerlijk proces krijgt. Washington kwalificeert Padilla als een „vijandelijke strijder” die volgens justitie niet de rechten geniet die een gewoon burger volgens de Amerikaanse grondwet zijn gegarandeerd.

Het hooggerechtshof buigt zich volgende maand over de zaak van Padilla. Dat verklaart mogelijk waarom Defensie de twee advocaten -Andrew Patel en Donna Newman- toestond Padilla te bezoeken. Dit bezoek werd bijgewoond door een marineofficier en werd ook op video vastgelegd. Beide advocaten raadden Padilla daarom aan om zijn zaak niet in detail met hen te bespreken. „Wij moeten er eerst voor zorgen dat er een mogelijkheid is voor het gebruikelijke vertrouwelijke contact tussen een verdachte en zijn advocaten”, aldus Patel na het bezoek aan Padilla.

Defensie maakte woensdag details bekend over het proces waarbij men wil bekijken of gevangenen die op Cuba vastzitten eventueel naar hun eigen land teruggestuurd kunnen worden. Het gaat hier om al-Qaida-strijders en aanhangers van het voormalige Afghaanse Taliban-regime. Zij zitten gevangen in Camp Delta op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay in Cuba. Minister van Defensie Donald Rumsfeld maakte vorige maand bekend dat een commissie van drie deskundigen eventuele vrijlating van de gevangen zal bekijken.

Een woordvoerder van Defensie zei woensdag dat gevangenen zich daarbij niet mogen laten bijstaan door een advocaat. Wel kunnen zij gebruikmaken van een medewerker van Defensie die hun zaak bij de commissie kan bepleiten. De commissie kan dan beslissen om de gevangene te laten gaan of niet. Het laatste woord is echter aan het ministerie, dat altijd kan beslissen om het ’advies’ van de commissie naast zich neer te leggen. „Zulke procedures hebben bitter weinig te maken met eerlijke rechtspraak”, aldus Jumana Musa van Amnesty International woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer