Gijzelaars in Afghanistan en Filipijnen
MANILLA (ANP). Voor zover bekend zijn op dit moment twee Nederlanders ontvoerd in het buitenland. Het Filipijnse leger zou bezig zijn met een operatie om een van hen, Ewold Horn, te bevrijden. De andere landgenoot werd in juni gegijzeld in Afghanistan en is nog spoorloos. Een overzicht van een paar bekende ontvoeringen van Nederlanders in den vreemde.
- Een Nederlandse vrouw die een Zwitserse hulporganisatie leidt, wordt op 22 juni van dit jaar ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Vier gewapende mensen nemen haar mee. Het is niet bekend door wie ze is ontvoerd, waarom en wat ze eisen.
Machinist Sjaak Rijke uit Woerden werd in november 2011 ontvoerd tijdens een bezoek aan Timboektoe in Mali. Zijn vrouw wist op het nippertje te ontkomen, een Duitser kwam om het leven. In april van dit jaar werd Rijke bevrijd door Franse commandotroepen.
Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen werden in juni 2013 ontvoerd in Jemen. Na ongeveer een maand dook een filmpje op van de journaliste en de verzekeringsman. Daarin riepen ze Nederland op iets te doen, anders zouden ze worden doodgeschoten. Na ongeveer een half jaar kwamen ze vrij. Na terugkeer in Nederland zeiden ze dat het filmpje een toneelstukje was, opgenomen onder dwang.
Ewold Horn uit het Groningse Termunten werd op 1 februari 2012 ontvoerd in de Filipijnen. Sindsdien is hij spoorloos. Hij is vermoedelijk in handen van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf. Hij was samen met een Zwitser en twee gidsen vogels aan het kijken. De Zwitser ontsnapte in december.
In april 2009 werden een Nederlander en een Belg gegijzeld in Somalië. De ontvoerders eisten 4 miljoen dollar. Na ruim een week werden ze vrijgelaten. Volgens werkgever Artsen zonder Grenzen is er geen losgeld betaald.
Een Nederlander werd in februari 2006 ontvoerd in het noordwesten van Colombia. De gijzelnemers hoorden bij de linkse guerrillagroep ELN. Na vijf dagen werd de man vrijgelaten.
Arjen Hilbers uit IJmuiden werd in februari 2003 ontvoerd tijdens een avontuurlijke motorrit door de Sahara in Algerije. Hij kwam zes maanden later vrij.
Arjan Erkel werd in augustus 2002 ontvoerd in de onrustige Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan. Hij leidde daar een missie van Artsen zonder Grenzen. In april 2004 werd hij vrijgelaten. Later blijkt dat er 1 miljoen euro losgeld voor hem werd betaald. Nederland en Artsen zonder Grenzen vochten voor de rechtbank uit wie daarvoor moet opdraaien.